Στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή υποδοχής του υποβρυχίου «Παπανικολής»
Την Τρίτη στις 15:00 πραγματοποιείται στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η τελετή υποδοχής του υποβρυχίου «Παπανικολής» το οποίο προ ημερών ολοκλήρωσε το στάδιο των δοκιμών στη Βόρεια θάλασσα. Κατά το ταξίδι του από το Κίελο στην Ελλάδα, το υποβρύχιο υπέστη αβαρίες, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. «Έλασσον το συμβάν» τονίζει το ΓΕΝ.
Την Τρίτη στις 15:00 πραγματοποιείται στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η τελετή υποδοχής του υποβρυχίου «Παπανικολής» το οποίο προ ημερών ολοκλήρωσε το στάδιο των δοκιμών στη Βόρεια θάλασσα. Διαψεύδει το ΓΕΝ δημοσιεύματα για σοβαρά προβλήματα που παρουσιάτηκαν στο υποβρύχιο κατά την επιστροφή στην Ελλάδα.
Το υποβρύχιο, αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, προσορμίστηκε την Κυριακή στις 21:00, στα ναυπηγεία ΕΝΑΕ, στο Σκαραμαγκά.
Εν τω μεταξύ, το ΓΕΝ σε ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα ότι «το υποβρύχιο Παπανικολής παρουσίασε μείζονες αβαρίες κατά το ταξίδι του από το Κίελο στην Ελλάδα σε σημείο που να δημιουργείται ευρύτερος προβληματισμός».
Στο ναυπηγείο θα αντικατασταθεί μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Θάλασσα και στο Βισκαϊκό Κόλπο (άνεμοι 8-9 Μποφόρ και ύψος κύματος μεγαλύτερο των έξι μέτρων).
Στη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Ελλάδα, αναφέρει το ΓΕΝ, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών το υποβρύχιο απώλεσε το υδρόφωνό του, το οποίο αντικαταστάθηκε επίσης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι σχετικές εργασίες αντικατάστασης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καλύπτονται από την εγγύηση.
«Όλα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με ‘μεγάλες αβαρίες’ που καθιστούν ‘μη επιχειρησιακό’ το υποβρύχιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Το έλασσον αυτό συμβάν», προστίθεται στην ανακοίνωση, «είναι απολύτως φυσιολογικό για τέτοιες καιρικές συνθήκες και δεν έχει καμία σχέση με την επιχειρησιακή λειτουργία του πλοίου που δοκιμάστηκε και επιβεβαιώθηκε με τον πιο απαιτητικό τρόπο.
» Το πλοίο επί δύο και πλέον μήνες έπλευσε, ελέγχοντας όλα τα μέσα που διαθέτει υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, από τη θάλασσα της Νορβηγίας στο Κίελο και από εκεί μέσω Ατλαντικού και Μεσογείου στην Ελλάδα.
Το υποβρύχιο «Παπανικολής» εντάσσεται ήδη άμεσα στην επιχειρησιακή λειτουργία του Στόλου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη εκδοθεί».
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού κάνει λόγο για κάποιους κύκλους που κάνουν την ύστατη προσπάθεια «να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το πιο σύγχρονο και άρτιο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η μυθολογία όμως «περί του υποβρυχίου που γέρνει» διαψεύστηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442