Παραμένουν οι διαφωνίες στην ΕΕ για το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
Δύσκολα φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο Εconfin για την επιβολή τελών στις τράπεζες, καθώς παρά την αργή πρόοδο οι διαφωνίες για τον τρόπο επιβολής του φόρου δεν υποχωρούν.
Δύσκολα φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο Εconfin της Τρίτης για την επιβολή τελών στις τράπεζες, καθώς παρά την αργή πρόοδο οι διαφωνίες για τον τρόπο επιβολής του φόρου δεν υποχωρούν.
Πολλοί από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα επιβληθεί φόρος στις τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, αλλά Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν ότι οι διαφορές τους δεν αναμένεται να γεφυρωθούν την Τρίτη όπως αναφέρει το Reuters, μετά την αποτυχία της G20 για φόρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Πάντα υποστηρίζαμε ότι ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα μπορούσε να εισαχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ πριν την έναρξη των συνομιλιών του Ecofin στο Λουξεμβούργο.
«Πρέπει να συζητήσουμε για τον στόχο ενός τέτοιου φόρου. Ο στόχος είναι να βεβαιωθούμε ότι θα δυσκολευτεί η χρηματοπιστωτική δραστηριότητα; Ή να επιφέρει περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία; Ή τρίτον, να εισάγει χρήματα σε ένα αποθεματικό ταμείο για τη διάσωση τραπεζών;» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν.