Τελειώνοντας την παρακολούθηση του Α ή του Β κύκλου ο σπουδαστής έχει πλέον τη θεωρητική κατάρτιση, τις πρώτες γερές βάσεις, προκειμένου να ξεκινήσει την επαγγελματική του ενασχόληση και συγκεκριμένα:

Ο απόφοιτος του Α κύκλου σπουδών είναι ο επαγγελματίας αγροτουριστικών υπηρεσιών και παραγωγής βιολογικών προϊόντων και προϊόντων αγροτικής οικοτεχνίας.

Διδάχθηκε για:

  • τα είδη, τα χαρακτηριστικά, τις λειτουργίες και τη σημασία των διαφόρων οικοσυστημάτων στο περιβάλλον,
  • την έννοια και το ρόλο της αειφορίας στη ζωή του ανθρώπου,
  • τα φυτά και το περιβάλλον τους,
  • τα συστατικά και τις ιδιότητες των τροφίμων,
  • την κατάσταση της υπαίθρου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα,
  • τις βασικές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας αγροτουριστικών εκμεταλλεύσεων και συνεταιρισμών,
  • την έννοια και τη σημασία του τουρισμού στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου,
  • τις απλές επεξεργασίες φυτικών προϊόντων και την παραγωγή παραδοσιακών τροφίμων,
  • την κατανόηση και την τήρηση απλών οικονομικών βιβλίων,
  • την κατάλληλη περιποίηση και τη φιλοξενία των πελατών αγροτουριστικών καταλυμάτων,
  • τις βασικές αρχές συντήρησης και επισκευής των ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων,
  • και πολλά άλλα ακόμη.

Δηλαδή ετοιμάστηκε να γίνει ο επαγγελματίας που θα είναι σε θέση να:

  • διατηρεί και να λειτουργεί αγροτουριστικό κατάλυμα ή ξενώνα και να προσφέρει τις αρμόζουσες υπηρεσίες,
  • φροντίζει για τη διατήρηση και ανάπτυξη του αγροτικού περιβάλλοντος,
  • παράγει και να διαθέτει βιολογικά αγροτικά προϊόντα,
  • παράγει και να παρασκευάζει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, μέλι, μαρμελάδες κ.λπ.),
  • εκτελεί όλα τα προγράμματα συμβατικής και οικολογικής λίπανσης και οικοπροστασίας,
  • τηρεί όλους τους βασικούς λογαριασμούς της αγροτουριστικής ή οικοαγροτουριστικής μονάδα.