Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο πολυπόδων, το κοτόπουλο τον μειώνει

Το κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο πολυπόδων, το κοτόπουλο τον μειώνει

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κατεργασμένου κρέατος έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πολυπόδων του παχέος εντέρου, ενώ το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους λάτρεις των πουλερικών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology.

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κατεργασμένου κρέατος έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πολυπόδων του παχέος εντέρου, ενώ το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους λάτρεις των πουλερικών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology.

Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου VA του Βερμόντ με επικεφαλής τον Δρ Ντάγκλας Ρόμπερτσον διαπίστωσε ότι μεταξύ 1.520 ενηλίκων με ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου, εκείνοι που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες κατεργασμένου κρέατος είχαν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής συγκριτικά με εκείνους έτρωγαν μικρές ποσότητες κρέατος. Απ’ την άλλη οι ασθενείς που προτιμούσαν το κοτόπουλο μείωναν τον κίνδυνο νέων πολυπόδων συγκριτικά με εκείνους απέφευγαν το κοτόπουλο.

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι όγκοι, οι οποίοι, ενώ συνήθως είναι καλοήθεις, μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινικούς. Οι ασθενείς της μελέτης είχαν όλοι υποβληθεί σε αφαίρεση των πολυπόδων και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση τέσσερα χρόνια για την καταγραφή περιπτώσεων υποτροπής.

Συνολικά, το ένα τέταρτο των ασθενών με την υψηλότερη πρόσληψη κατεργασμένου κρέατος είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης προηγμένου σταδίου πολύποδα συγκριτικά με το ένα τέταρτο εκείνων που έτρωγαν ελάχιστες ποσότητες κατεργασμένου κρέατος.

Αντίθετα, εκείνοι που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες κοτόπουλου είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης προηγμένου σταδίου πολύποδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες έχουν σχετίζει τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο νόσησης.

Από την παρούσα μελέτη πάντως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών δεν συσχετίστηκε ξεκάθαρα με συνολικό κίνδυνο επανεμφάνισης πολύποδα.

Οι ασθενείς που έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά είχαν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης πολύποδα στο ανώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, ενώ ο κόκκινο κρέας δε συσχετίστηκε με κίνδυνο εκδήλωσης πολύποδα.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο