Αιτιολογημένη γνώμη για το καμποτάζ απηύθυνε η Κομισιόν στην Ελλάδα
Πολύ κοντά στην παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται η χώρας μας, καθώς η Κομισιόν αποφάσισε να της απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη, διότι δεν τηρούνται οι ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές (καμποτάζ).
Πολύ κοντά στην παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται η χώρας μας, καθώς η Κομισιόν αποφάσισε να της απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη, διότι δεν τηρούνται οι ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές (καμποτάζ).
Συγκεκριμένα πρόκειται για παραβίαση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3577/92 του Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου 1992 για την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών – μελών (θαλάσσιες ενδομεταφορές-καμποτάζ).
Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, τα κράτη μέλη οφείλουν, κατ αρχήν, να επιτρέπουν στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στη συγκεκριμένη αγορά. Παρεκκλίσεις από τη γενική αυτή αρχή επιτρέπονται μόνον εφόσον είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί ότι, λόγω ιδιαίτερων περιστάσεων, ο συσχετισμός δυνάμεων στη αγορά, και μόνο, δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη επειδή, όπως αναφέρει, «το κράτος αυτό υπήγαγε το σύνολο σχεδόν του οικείου δικτύου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών σε υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς να καταδείξει την πραγματική αναγκαιότητα της δημόσιας υπηρεσίας ανά γραμμή».
Η Επιτροπή θεωρεί, επίσης, ότι οι ελληνικές κανονιστικές ρυθμίσεις όσον αφορά τα πληρώματα και την εσωτερική οργάνωση των πλοίων μπορούν να παρεμβάλουν δυσανάλογα εμπόδια στην ελευθερία που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους χρήστες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε:
«Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει τις διαδικασίες για την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη μη τήρηση των ευρωπαϊκών κανονιστικών ρυθμίσεων για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, ήταν αναμενόμενη και δικαιώνει όλες τις σχετικές ενστάσεις που επανειλημμένως έχω διατυπώσει, ακόμα και πριν την ψήφιση του Νόμου 2932/2001.»
Όλα τα προσχήματα και οι ισχυρισμοί όσων δεν ήθελαν να δουν κατάματα την πραγματικότητα, καταρρίπτονται. Μόνη λύση πλέον είναι η άμεση, ριζική αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ακτοπλοΐα».
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας