«Όχι» σε μονομερή υποχώρηση στη Σύνοδο του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις λέει η ΕΕ
Η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε «καμία μονομερή υποχώρηση» στο Χονγκ Κονγκ, αν οι εταίροι της στον ΠΟΕ δεν κάνουν ρεαλιστικές προτάσεις σε όλα τα θέματα των διαπραγματεύσεων, δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για το Εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προχωρήσει σε «καμία μονομερή υποχώρηση» στο Χονγκ Κονγκ, αν οι εταίροι της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου δεν κάνουν ρεαλιστικές προτάσεις σε όλα τα θέματα των διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Πέμπτη ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον.
«Δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να κάνει την παραμικρή μονομερή παραχώρηση, αν δεν γίνουν ανάλογες προτάσεις σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση θέματα» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ όπου πραγματοποιείται η 6η υπουργική σύνοδος του ΠΟΕ.
Η Ευρώπη λέει «ναι» στην προοπτική κατάργησης των εξαγωγικών επιδοτήσεων (και κυρίως των αγροτικών), αλλά αρνείται τα «σφικτά» χρονοδιαγράμματα» που θέτουν εταίροι όπως οι ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε αντίστοιχες προσφορές [ανταλλάγματα] από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ» είπε ο κ. Μάντελσον.
Η Ουάσινγκτον και η «ομάδα των 20» (συμμαχία αναπτυσσόμενων χωρών που καθοδηγείται από τη Βραζιλία και την Ινδία) πιέζουν ασφυκτικά τις Βρυξέλλες να συμφωνήσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό, τουλάχιστον προς το παρόν.
«Όμηρος» το βαμβάκι
Έτοιμες να καταργήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές βάμβακος από τις χώρες της δυτικής Αφρικής είναι οι ΗΠΑ. Την πρόταση καλωσόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμένοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα λύσει το πρόβλημα».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών της έκτης διάσκεψης του ΠΟΕ, ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ρόμπερτ Πόρτμαν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν πρόσβαση σε βαμβάκι από δυτικοαφρικανικές χώρες απαλλαγμένη από δασμούς», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ για παροχή στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες δυνατότητας πρόσβασης -με μηδενικούς δασμούς και άνευ ποσοστώσεων- στις αγορές άλλων χωρών.
Νωρίτερα, η ΕΕ επέκρινε τις ΗΠΑ για το ότι δεν ανοίγουν τις αγορές τους στις εξαγωγές βάμβακος των φτωχών χωρών. Η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για αγροτικά θέματα, Μάριαν Φίσερ-Μπελ είπε σε δημοσιογράφους ότι, στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ για την απελευθέρωση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων, η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει το βαμβάκι «όμηρο» .
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαμπιάν Ντελκρός εκτίμησε ότι «το μέτρο αυτό δεν θα λύσει το υπάρχον σήμερα πρόβλημα της αγοράς βάμβακος», παρότι η πρόταση των ΗΠΑ κρίνεται θετική.
Παγκόσμια Τράπεζα: Λόγια όχι έργα
Στην αγανάκτηση των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών για τη μεταχείριση τους στη διάσκεψη του ΠΟΕ προσέθεσε σήμερα Πέμπτη τη φωνή της και η Παγκόσμια Τράπεζα, λέγοντας ότι πολλά ειπώθηκαν για την ανάπτυξη αλλά λίγα μέτρα ελήφθησαν.
«Στις πρώτες τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, οι πλούσιες χώρες μετέφεραν στους αγρότες τους πάνω από 2 δισ. δολάρια με διάφορους τρόπους υποστήριξης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντάνι Λέιπζιγκερ.
«Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα φτωχότερα 300 εκατ. ανθρώπων στην Αφρική κέρδισαν μεταξύ τους λιγότερα από 1 δισ. δολάρια» τόνισε.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.