Υπερώριμη μεταρρύθμιση η εισαγωγή του ΦΠΑ στις οικοδομές, δηλώνει ο Γ.Αλογοσκούφης
«Υπερώριμη μεταρρύθμιση, η υλοποίηση της οποίας καθυστέρησε 18 χρόνια» χαρακτήρισε την εισαγωγή του ΦΠΑ στις οικοδομές ο Γ.Αλογοσκούφης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
«Υπερώριμη μεταρρύθμιση, η υλοποίηση της οποίας καθυστέρησε 18 χρόνια» χαρακτήρισε την εισαγωγή του ΦΠΑ στις οικοδομές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Απαντώντας σε ενστάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων φορέων, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η εισαγωγή του ΦΠΑ, αλλά και του Φόρου Αυτομάτου Υπερτιμήματος στην οικοδομή, δεν αποσκοπεί στην αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά στο «να βάλει μια τάξη σε έναν κλάδο που για πολλά χρόνια είχε λειτουργήσει ως ατμομηχανή της οικονομίας, αλλά λειτουργούσε και λειτουργεί άναρχα».
Έτσι, ο υπουργός σημείωσε ότι η εισαγωγή του ΦΠΑ συνοδεύεται από τη σταδιακή κατάργηση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, ο οποίος «δυσχέραινε τις συναλλαγές», ενώ ισοσκελίζεται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από την έκπτωση του ΦΠΑ των εκροών, τις οποίες πλέον οι οικοδομικές επιχειρήσεις, έχουν κάθε όφελος να τεκμηριώνουν.
Σημειώνεται επίσης ότι σε σειρά αλλαγών που επέφερε ο κ. Αλογοσκούφης στο σώμα του σχεδίου νόμου, περιλαμβάνεται και ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσης από το ΦΠΑ νεόδμητων οικοδομών, οι άδειες των οποίων θα έχουν εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος στις Πολεοδομίες μέχρι τα Χριστούγεννα και υφίσταται σχετικό υπογεγραμμένο εργολαβικό.
Επέμεινε μάλιστα ότι θα υπάρξουν έλεγχοι στις Πολεοδομίες για την ακριβή τήρηση της συγκεκριμένης διάταξης.
Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιάννη Αλαβάνο, η διάταξη που αντικαθιστά τη φορολόγηση επί των αντικειμενικών αξιών «ενέχει πολλούς κινδύνους για το πώς θα την ερμηνεύσουν οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ», ενώ ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» τη ρύθμιση, θεωρώντας ότι «θα διαφθείρει νομοτελειακά και τον πλέον αδιάφθορο υπάλληλο των ΔΟΥ».
Αντιπρότεινε δε, να υπάρξει ένας συντελεστής αγοραίας αξίας είτε σε πανελλαδικό επίπεδο είτε ανά δήμο.
Επί των ενστάσεων αυτών ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι «ο συνοπτικός φορολογικός έλεγχος θα περιορίζεται στο εάν η τιμή στο συμβόλαιο είναι μεγαλύτερη ή ίση με την αντικειμενική αξία – και το υπουργείο θα καθορίζει τον τρόπο», διευκρινίζοντας ότι οι φορολογητέες αξίες δεν πρόκειται να υπερβαίνουν τις αντικειμενικές.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταφέρθηκαν ενάντια της διάταξης του άρθρου 28 που προβλέπει την προσθήκη ενός ποσοστού κέρδους στη φορολόγηση των ακαθάριστων εσόδων των αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Οικονομίας, «το ειδικό καθεστώς φορολόγησης προσδιορίζεται από τα έξοδα των (αλλοδαπών) επιχειρήσεων. Είναι σαφές ότι για ομοειδείς επιχειρήσεις, ο συντελεστής κέρδους θα αφορά όλες τις κλαδικές επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται για καμία αυθαιρεσία».
Αλλη ένσταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου, αφορούσε τη συνύπαρξη του Φόρου Αυτομάτου Υπερτιμήματος (ενός φόρου που ενεργοποιείται κατά τη μεταπώληση ενός ακινήτου) και του ΦΠΑ.
Επ αυτού ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε ότι οι προβλεπόμενοι φορολογικοί συντελεστές «επιβαρύνουν συγκριτικά περισσότερο τις βραχυχρόνιες υπεραξίες, στις οποίες είναι εντονότερο το φαινόμενο της κερδοσκοπίας. Αντίθετα, η μεταπώληση ακινήτων τα οποία διατήρησε ο ιδιοκτήτους τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών, απαλλάσσεται πλήρως της φορολογίας».
Τέλος, η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου εξέφρασε τις ανησυχίες της για ενδεχόμενη περαιτέρω επιβάρυνση της τιμής των νέων οικοδομών, ύστερα και από την «επιδρομή που έχουν κάνει όλοι οι εργολάβοι των Ολυμπιακών έργων στο χώρο της κατοικίας».
«Η επιβολή ΦΠΑ με αυτόν τον τρόπο, δεν ξέρω πότε θα έχει έσοδα, δεν ξέρω αν εκλογικεύσει αρκετά τη λειτουργία, αλλά ανέμενα και διεκδικούσα να μας δοθεί χρόνος να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, για να μπορέσουμε να βρούμε καλύτερες λύσεις» ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.
«Ο λαός ήξερε και ψήφισε τις αλλαγές αυτές. Εδώ και καιρό όλοι περιμένουν την εισαγωγή του ΦΠΑ. Η αλλαγή αυτή, δεν αφορά άλλους από τους επαγγελματίες κατασκευαστές» απάντησε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση εισάγεται εξαιρετικά σταδιακά».