
Ο «δέκατος πλανήτης» του ηλιακού συστήματος φαίνεται πως έχει δορυφόρο
Οι επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το δέκατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, γνωστό με το παρατσούκλι «Ζίνα», επεφύλασσαν άλλη μία ανακοίνωση που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις: Ο πλανητοειδής φαίνεται πως έχει δορυφόρο...
28
Οι επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το δέκατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, επεφύλασσαν άλλη μία ανακοίνωση που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις: Ο πλανητοειδής φαίνεται πως έχει δορυφόρο.
Οι αστρονόμοι, κατά τη διάρκεια παρατήρησης του πλανητοειδούς, παρατήρησαν ένα αντικείμενο να περιφέρεται γύρω του και, λόγω της κίνησής του, συμπέραναν ότι πρόκειται για δορυφόρο. Εάν η παρατήρηση είναι σωστή, τότε το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο του ηλιακού μας συστήματος.
Τον περασμένο Ιούλιο, ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Μάικλ Μπράουν του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός παγωμένου και βραχώδους αντικειμένου, λίγο μεγαλύτερου από τον Πλούτωνα, σε απόσταση δύο φορές την απόσταση Πλούτωνα – Ήλιου.
Παράλληλα, η ομάδα του Μπράουν χαρακτήρισε το αντικείμενο «πλανήτη» και του έδωσε το παρατσούκλι «Ζίνα», από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Αναμενόμενο ήταν, ο δορυφόρος της Ζίνα να ονομαστεί «Γαβριέλα», όπως η συνοδοιπόρος της πολεμίστριας στη μικρή οθόνη.
Η ύπαρξη δορυφόρου γύρω από τη Ζίνα θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της μάζας του πλανητοειδή. Για παράδειγμα, όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται ο δορυφόρος γύρω από τον πλανήτη, τόσο βαρύτερος πρέπει να είναι.
Εντούτοις, η ανακάλυψη αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου την επιστημονική διαμάχη για τον ορισμό του πλανήτη: Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια για ένα τέτοιο ορισμό. Το κριτήριο της μάζας πιθανώς θα απέκλειε πλανήτες που συνήθως θεωρούμε τέτοιους, ενώ η ύπαρξη δορυφόρου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση του Ερμή και της Αφροδίτης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕΛ Novibet ο Παντελίδης
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Εξάρχου (AKTOR): O Κάθετος Διάδρομος λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
- Βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο καβγά μεταξύ δύο 19χρονων κοριτσιών στην Αγ. Βαρβάρα
- Βερολίνο: Έλουσαν με ντοματοχυμό τον Ρεζά Παχλαβί – Αφιλόξενο το Βερολίνο για τον γιο του σάχη του Ιράν
- Δεν είμαι υποχρεωμένος να σε βρω: Το τέλος της διαρκούς διαθεσιμότητας που μας έχει εξαντλήσει
- Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με μυθική ανατροπή η Μαρία Πρεβολαράκη



