Ο οικογενειακός προϋπολογισμός στη μέγγενη της ακρίβειας
Οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια, ή τουλάχιστον δεν περιγράφουν αναγκαστικά όλες τις διαστάσεις ενός προβλήματος. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του χρόνιου, όπως εξελίσσεται, φαινομένου της ακρίβειας στην Ελλάδα.
28
Οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια, ή τουλάχιστον δεν περιγράφουν αναγκαστικά όλες τις διαστάσεις ενός προβλήματος. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του χρόνιου, όπως εξελίσσεται, φαινομένου της ακρίβειας στην Ελλάδα.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει το 2004 περίπου στο 3%. Το στοιχείο δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα: Οι τιμές «τρέχουν» σχεδόν με το διπλάσιο ρυθμό από το μέσο κοινοτικό όρο, ροκανίζοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
Ακόμα και έτσι, όμως, τα νούμερα δεν είναι τραγικά. Η εικόνα όμως αλλάζει εάν συνδυαστεί με την πορεία των μέσων εισοδημάτων, καθώς και το γεγονός ότι ο υψηλός τιμάριθμος πλήττει κυρίως τα είδη ευρείας κατανάλωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκρηκτική άνοδος στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, ακόμα και άνω των 55 δολ. το βαρέλι. Ο πληθωρισμός αποτύπωσε την εξέλιξη αυτή με τη φθινοπωρινή του έξαρση πάνω από το 3%, αλλά «παρακολούθησε» με καθυστέρηση τις αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς.
Επιπλέον, η περίοδος «ανάφλεξης» των καυσίμων συνέπεσε με εκείνη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Σκέψεις να δοθεί επίδομα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έμειναν τελικά στο συρτάρι, λόγω δημοσιονομικού κόστους, μετά και από σχετικές παλινωδίες αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.
Λόγω των ακριβών διεθνών τιμών, εντονότερο έγινε επίσης το πρόβλημα με τις συχνά παράλογες τιμές πρατηρίου, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ωθώντας το υπουργείο Ανάπτυξης να εντατικοποιήσει του δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά της νοθείας και της αισχροκέρδειας.
Ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε περαιτέρω από την άνοδο της τιμής της βενζίνης, καθιστώντας το ΙΧ ακριβή λύση μετακίνησης, κυρίως εάν ληφθούν υπόψη και οι επερχόμενες αυξήσεις 5%-15% στα ασφάλιστρα και τα αυξημένα κατά 15% τέλη κυκλοφορίας.
Στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ η τιμολογιακή πολιτική είναι συγκρατημένη και οι αυξήσεις κυμαίνονται στα επίπεδα του πληθωρισμού. Εντούτοις, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ.Παλαιοκρασάς χαρακτηρίζει ανοικτά την τιμολογιακή πολιτική της Επιχείρησης «άκρως συντηρητική», ενώ ο ΟΤΕ προχώρησε σε αυξήσεις στα μηνιαία πάγια.
Για τα βασικά καταναλωτικά είδη, επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ βρέθηκαν απολογούμενες για συμπράξεις και παρεμπόδιση του ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση εξοπλίζει ήδη την Επιτροπή Ανταγωνισμού με υπερεξουσίες, σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στις τιμές και να πατάξει φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Ακριβότερα είναι πιθανό να γίνουν και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα, μετά την κατάργηση της λίστας φαρμάκων και την ενδεχόμενη αλλαγή του τρόπου τιμολόγησής τους, βάσει του μέσου όρου τιμών, περισσότερων της μίας, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χ.Κ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Toxic»: Ένας άντρας, μια γυναίκα, ένας θανατηφόρος ιός – Το ψυχολογικό θρίλερ έρχεται στο θέατρο Αργώ
- Κατώτατος μισθός: Προς νέα αύξηση κατά 40 ευρώ τον Απρίλιο του 2026
- ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια
- Social media: Πως μας επηρεάζει η αποχή μιας εβδομάδας;
- «Πως ο Πάβλοβιτς επέλεξε την Εθνική Γερμανίας αντί της Σερβίας»
- Είναι το «Μια Υπέροχη Ζωή» μια αθώα χριστουγεννιάτικη ταινία – ή μήπως όχι;
- Home alone: Εννέα τρόποι για να περάσετε καλά και μόνοι στις γιορτές
- Γάζα: Μετονομάζοντας τη γενοκτονία – Γιατί έρχεται η σειρά του Παγκόσμιου Βορρά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442