
Τεχνητός ιστός αράχνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αλεξίσφαιρα γιλέκα
Τεχνητό μετάξι αράχνης, σχεδόν πανομοιότυπο με τους φυσικούς ιστούς, δημιουργήθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα και θα μπορούσε να περάσει σύντομα σε εμπορική χρήση. Το μετάξι της αράχνης είναι έξι φορές πιο ανθεκτικό από το ατσαλόνημα.
36
Τεχνητό μετάξι αράχνης, σχεδόν πανομοιότυπο με τους φυσικούς ιστούς, δημιουργήθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα και θα μπορούσε να περάσει σύντομα σε εμπορική χρήση. Το μετάξι της αράχνης είναι έξι φορές πιο ανθεκτικό από το ατσαλόνημα.
Ο τεχνητός ιστός δημιουργήθηκε με τεχνικές γενετικής μηχανικής, αναφέρει την Πέμπτη το Γαλλικό Πρακτορείο, βασιζόμενο σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.
Οι ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μονάχου, εισήγαγαν σε βακτήρια τα γονίδια της αράχνης που απαιτούνται για τη σύνθεση του μεταξιού. Τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια παρήγαγαν έτσι τις πρωτεΐνες από τις οποίες αποτελείται το μετάξι.
Το συνθετικό αυτό νήμα είναι έξι φορές ισχυρότερο από νήματα νάιλον ή ατσαλιού με την ίδια διάμετρο, αναφέρει η εφημερίδα.
«Από πρακτική άποψη, η μαζική παραγωγή ινών με διάμετρο ένα χιλιοστό του χιλιοστού είναι πιθανό να χρησιμεύσει στο μέλλον για την παραγωγή αλεξίσφαιρων γιλέκων, χειρουργικών νημάτων, οπτικών ινών και νημάτων για ψάρεμα» δήλωσε ο Ισραηλινός βιολόγος Ούρι Γκατ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ήπειρος: Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων (mpox) – Άνδρας 45 ετών
- Οι Γουίζαρντς θέλουν τον Αντετοκούνμπο – Το πακέτο που προσφέρουν στους Μπακς
- Κάνναβη: Συνελήφθη 25χρονος που είχε στο σπίτι του 76 κιλά skunk – Στα 420.000 ευρώ το προσδοκώμενο όφελος
- Γάζα: Το Ισραήλ λέει ότι δολοφόνησε τον νέο ηγέτη της Χαμάς και απειλεί εκ νέου με εκτοπισμό των Παλαιστινίων
- Δημήτρης Φιλιππίδης: «Γκρεμίστηκε η εικόνα του πατέρα μου και σήμερα δεν τον αναγνωρίζω»
- Το Google Gemini ανέλαβε τη διαχείριση καφενείου – Το πείραμα κατέληξε σε φιάσκο



