36

Μεγάλη έρευνα του καθηγητή επιδημιολογίας Δημήτρη Τριχόπουλου, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο γνωστό περιοδικό New England Journal of Medicine, επιβεβαιώνει ότι η μεσογειακή διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Στα αποτελέσματα της μελέτης αναφέρονται πολλά μέσα σε όλο τον κόσμο, όπως το CNN, ο δικτυακός τόπος του New Scientist και διάφορες αμερικανικές εφημερίδες.

Περίπου 22.000 Έλληνες συμμετείχαν στην έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Αξιολογήθηκε η κατανάλωση των τυπικών συστατικών του μεσογειακού διαιτολογίου, που περιλαμβάνει σε μεγάλες ποσότητες φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.

«Προσπαθήστε να βρείτε συνταγές για λαχανικά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο ως κύριο πιάτο» συστήνει η Δρ Αντωνία Τριχοπούλου, επικεφαλής των ερευνητών (ο Δ. Τριχόπουλος είναι ο κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης του NEJM).

Η μελέτη έδειξε ότι τα οφέλη προέρχονται από το μεσογειακό διαιτολόγιο ως σύνολο, και όχι από κάποιο μεμονωμένο συστατικό του.

Όπως αναφέρει το New Scientist, οι γιατροί τονίζουν την αξία της μεσογειακής διατροφής εδώ και 20 χρόνια, αλλά οι συστάσεις τους βασίζονταν σε μελέτες με μικρό δείγμα εθελοντών ή σε δεδομένα που είχαν αρχικά συλλεγεί για άλλους σκοπούς.

Η μελέτη του Δρ Τριχόπουλου διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες. Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής στοιχείων, διερεύνησαν τα αίτια θανάτου όσων εθελοντών απεβίωσαν.

Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πιστό ήταν καθένα άτομο στο μεσογειακό τρόπο διατροφής, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχε να αποβιώσει από οποιαδήποτε αιτία.

Οι πιο πιστοί «οπαδοί» της μεσογειακής δίαιτας είχαν 33 φορές μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακό νόσημα και 24 φορές μικρότερη πιθανότητα να προσβληθούν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Όπως εξήγησε ο Δρ Τριχόπουλος, αυτό που καθιστά το μεσογειακό διαιτολόγιο τόσο ευεργετικό είναι ο συνδυασμός των τροφών και πιθανότατα οι χημικές αλληλεπιδράσεις των συστατικών τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,health.in.gr