30

Τον πολλαπλασιασμό των οδοντικών βλαστικών κυττάρων σε πειραματόζωα πέτυχαν Αμερικανοί επίστημονες, πετυχαίνοντας έναν άθλο στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε μερικά χρόνια οι τεχνητές οδοντοστοιχίες θα αποτελούν παρελθόν.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Πέμπτης, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Μηχανικής Ιστών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έλαβαν κύτταρα από δόντια χοίρων και τα τοποθέτησαν στο έντερο ποντικών. Μέσα σε 30 εβδομάδες διαπίστωσαν ότι δημιουργήθηκαν μικρές κορόνες δοντιών, που περιείχαν αδαμαντίνη, πολφό και οδοντίνη.

«Η ικανότητα που έχουμε πλέον να αναγνωρίσουμε, να απομονώσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα οδοντικά βλαστικά κύτταρα για βιολογική αντικατάσταση δοντιών μπορεί να φέρει μια νέα επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής» τόνισε ο Δρ Ντομινίκ ντε Παόλα.

Σε σχέση με τα συνθετικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούν σήμερα οι οδοντίατροι, τα φυσικά δόντια θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα δόντια του ασθενούς και θα προσαρμόζονται απόλυτα στη γνάθο του.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δέκα ετών θα είναι ικανοί να προχωρήσουν στην «αναγέννηση» των δοντιών, κάνοντας έτσι λιγότερο δυσάρεστη την επίσκεψή μας στον οδοντίατρο.

Η έρευνα των επιστημόνων του Εργαστηρίου Μηχανικής Ιστών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Dental Research.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ