38

Την τραγωδία Εκάβη και το σατυρικό δράμα Κύκλωπας, έργα του Ευριπίδη, θα παρουσιάσει τον Ιούλιο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε μια καινοτόμο παράσταση.

Όπως είναι γνωστό, στις παραστάσεις της αρχαιότητας τα τραγικά έργα ενός ποιητή διαδεχόταν ένα σατυρικό δράμα, το οποίο στόχευε στην εκτόνωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί με την κάθαρση «δι ελέου και φόβου», σύμφωνα με τον αριστοτελικό ορισμό της τραγωδίας. Το σατυρικό δράμα εντασσόταν στο ίδιο θεματικό πλαίσιο με τις τραγωδίες που είχαν ήδη παρουσιαστεί, αλλά ιδωμένο μέσα από μια σκωπτική και κωμική ματιά.


Η παράσταση ξεκινά από τη θεματολογία της τραγωδίας Εκάβη, η οποία ανιχνεύει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής που στην πορεία γίνεται υπεράνθρωπη και τελικά απάνθρωπη. Η βασίλισσα Εκάβη βλέπει στην αρχή να χάνεται ό,τι αγαπά και γίνεται από θύμα θύτης, καταλήγοντας στην αυτοδικία.


Στη συνέχεια, μέσω ενός σκηνοθετικού ευρήματος η δράση περνά στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου και τα κατορθώματα του πολυμήχανου Οδυσσέα. Τη σκηνοθεσία επιμελούνται οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του ΚΘΒΕ, Διαγόρας Χρονόπουλος και Γιάννης Ρήγας. Στην παράσταση παίρνουν μέρος η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Κώστας Καζάκος, ο Χρήστος Βαλαβανίδης και άλλοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ