43

Στην τιμή των 11 εκατομμυρίων γαλλικών φράγκων (570 εκατ. δρχ.) -τιμή ρεκόρ για λογοτεχνικό κείμενο- δημοπρατήθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τον οίκο Drourot – Motaign τα πρώτα χειρόγραφα του μυθιστορήματος του Λουί Φερντινάν Σελίν Ταξίδι στην Ακρη της Νύχτας.

Όπως μεταδίδει το BBC, η πρωτοβουλία της δημοπρασίας ανήκει στους υπευθύνους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, οι οποίοι επιθυμούσαν να μείνουν τα χειρόγραφα στην πατρίδα του συγγραφέα. Η γαλλική Βιβλιοθήκη ήταν, άλλωστε, και ο φορέας που πλειοδότησε.


Το προσχέδιο του πρώτου και σημαντικότερου ίσως έργου του Σελίν είχε πωληθεί από τον ίδιο το συγγραφέα το 1943 σε έναν έμπορο τέχνης για 10.000 φράγκα. Από τότε όλοι πίστευαν πως η αρχική εκδοχή του μυθιστορήματος είχε χαθεί για πάντα. Όλα όμως άλλαξαν, όταν ένας Γάλλος βιβλιοπώλης ανακάλυψε τα χειρόγραφα στη συλλογή Βρετανού ιδιώτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ