Λέγεται ότι το σκόρδο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Πολλές είναι οι εργασίες που αναφέρονται στις αντιυπερτασικές του ιδιότητες, στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάποιοι, αδιαφορώντας για την έντονη δυσοσμία του -αλλά και για τους διπλανούς τους-, καταναλώνουν το σκόρδο ωμό ή με τη μορφή χαπιών, εμπιστευόμενοι τις θεραπευτικές του αυτές ιδιότητες. Όμως, είναι πράγματι τόσο ευεργετικό για την υγεία; Ποια η σχέση του με ασθένειες όπως ο καρκίνος; Μπορεί να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή;

Λειτουργώντας ως μεταμηχανές αναζήτησης, οι δύο έρευνες που παρουσιάζουμε συνθέτουν τα στοιχεία αναλύσεων, με στόχο να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.


Χάπια σκόρδου και χοληστερίνη

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία ανέλυσαν τα συμπεράσματα 13 ερευνών σχετικά με την επίδραση που έχουν τα χάπια σκόρδου στα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.


Έτσι, αποφάνθηκαν ότι τα χάπια που περιέχουν, αφυδατωμένο κυρίως, σκόρδο, ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανθρώπους που ανησυχούν για τη δυσοσμία και τη δυσάρεστη γεύση, προκαλούν μεν μείωση της χοληστερίνης, αλλά μόνο σε πολύ μικρά ποσοστά.


Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σκεύασμα μείωσε μόνο κατά 16mg/dL τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. To ποσοστό αυτό είναι αρκετά μικρό, αν αναλογιστούμε ότι το ανώτερο φυσιολογικό επίπεδο χοληστερίνης σε υγιή οργανισμό είναι τα 200 mg/dL. Συνυπολογίζοντας, μάλιστα, και άλλους διατροφικούς παράγοντες που πιθανόν επηρέασαν τα επίπεδα χοληστερίνης, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα δισκία δεν είχαν καμία θετική επίδραση.


Οι ίδιοι επισήμαναν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης δεν πρέπει να παρασύρονται σε πολυφαγία, ελπίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους καταναλώνοντας χάπια σκόρδου. Αυτά πιθανώς είναι χρήσιμα ως συμπληρωματική θεραπεία, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που θα χορηγήσει ο γιατρός, όπως οι στατίνες, οι οποίες μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερίνης χωρίς σοβαρές παρενέργειες.


Σκόρδο και καρκίνος

Αναφορικά με την υποτιθέμενη επίδραση του ωμού και του μαγειρεμένου σκόρδου στην πρόληψη του καρκίνου, επιδημιολόγοι του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα μελέτησαν τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία από το 1969 και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα…



Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, όσοι κατανάλωναν έξι ή περισσότερες σκελίδες σκόρδου την εβδομάδα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, σε σχέση με εκείνους που περιλάμβαναν περιστασιακά το σκόρδο στη διατροφή τους (μία σκελίδα ή λιγότερο κατά μέσο όρο την εβδομάδα). Επίσης, στους «λάτρεις» του σκόρδου οι πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου ήταν μειωμένες κατά 50%, ενώ αρκετές ήταν οι αναφορές για τα ευεργετικά οφέλη του μπαχαρικού στις περιπτώσεις καρκίνων, όπως του προστάτη, του μαστού και του λάρυγγα.


Πάντως, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα συμπεράσματα μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβή, επειδή εργασίες με αρνητικά αποτελέσματα μερικές φορές δεν δημοσιεύονται. Βάσει αυτής της λογικής, οι δημοσιευμένες έρευνες είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε υπεραισιόδοξα αποτελέσματα.



Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υψηλή κατανάλωση σκόρδου μπορεί να αποτελεί μέρος δίαιτας πλούσιας σε λαχανικά, η μείωση αυτή πιθανόν να οφείλεται γενικότερα στην υγιεινή διατροφή και όχι αποκλειστικά στην κατανάλωση σκόρδου.



Πιθανώς, το σκόρδο συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από διάφορες ασθένειες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί το «μαγικό φίλτρο» της υγείας. Επομένως, μην μπείτε στον πειρασμό να αντικαταστήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δώσει ο γιατρός σας για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης με χάπια σκόρδου.



Θυμηθείτε ότι το σκόρδο δίνει νοστιμιά στο φαγητό σας και προστατεύει ενδεχομένως την υγεία σας, μόνο όταν χρησιμοποιείται σε σωστές δόσεις. Ο ενδεδειγμένος τρόπος για τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και υγείας είναι η σωστή και προσεγμένη διατροφή, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση, όπως αυτή συνιστάται από το γιατρό σας.



Απόδοση από το Harvard Health Letter, December 2000



Επιστροφή στην Κεντρική Σελίδα

health.in.gr