43

Τα πορτρέτα, οι θεωρίες και οι δραστηριότητες 15 κορυφαίων αρχαίων Ελλήνων παρουσιάζονται στο βιβλίο του καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Πολ Κάρτλετζ, με τίτλο Οι Έλληνες.

Μέσω των μεγάλων αυτών προσωπικοτήτων, ο καθηγητής Κάρτλετζ συνθέτει την εικόνα της αρχαίας Ελλάδας ως χώρας που δημιούργησε τις βασικές ιδέες και τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχτηκε το οικοδόμημα του δυτικού πολιτισμού.


Οι Έλληνες έχουν γυριστεί σε τρίωρο ντοκιμαντέρ από την κινηματογραφική εταιρεία Atlantic Productions του Λονδίνου και πέρυσι προβλήθηκαν από το BBC σε τρεις συνέχειες.


Το βιβλίο παρουσίασε χτες βράδυ στο Λονδίνο ο πρεσβευτής της Ελλάδας, Αλέξανδρος Σάνδης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συγγραφικής δραστηριότητας και διδασκαλίας του Κάρτλετζ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, καθώς και της δραστηριότητας των άλλων φιλελλήνων συναδέλφων του στα βρετανικά πανεπιστήμια.


Από την πλευρά της, η μορφωτική σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Βικτώρια Σολωμονίδου, διάβασε απόσπασμα του βιβλίου και αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του πολιτιστικού προγράμματος της ελληνικής πρεσβείας Greece in Britain και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.


Μιλώντας σε άψογα ελληνικά, ο συγγραφέας των Ελλήνων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εν γένει έντονη ελληνική πολιτιστική παρουσία στη Βρετανία την περίοδο αυτή, σημειώνοντας μάλιστα ορισμένα παραδείγματα, όπως η πρόσφατη κυκλοφορία βιβλίου για την επανάσταση του 1821, το θεατρικό έργο με θέμα την αρχαία Ελλάδα Τάνταλος και το κινηματογραφικό έργο Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι, που γυρίστηκε στην Κεφαλλονιά και έχει θέμα τα κατοχικά βιώματα στο νησί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ