H AMD και η Intel ανανέωσαν τη μεταξύ τους συνθήκη ευγενούς άμιλλας
Συμφωνία «κυριών» δεκαετούς διάρκειας υπέγραψαν την Παρασκευή οι κολοσσοί στο χώρο των επεξεργαστών, Intel και ΑMD. Η νέα απόρρητη συμφωνία ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2001 και θα αντικαταστήσει εκείνη του 1996.
Συμφωνία «κυριών» δεκαετούς διάρκειας υπέγραψαν την Παρασκευή οι κολοσσοί στο χώρο των επεξεργαστών, Intel και ΑMD. Η νέα απόρρητη συμφωνία ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2001 και θα αντικαταστήσει εκείνη του 1996.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο εταιρείες, τις οποίες επικαλείται το CNet, η νέα συμφωνία διαφοροποιεί ελάχιστα το καθεστώς καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων από την πλευρά της AMD, που ισχύει από τον Ιανουάριο του 1996.
Βάσει της συμφωνίας, η ΑMD πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό στην Ιntel για τη χρήση των ευρεσιτεχνιών της, προκειμένου να κατασκευάσει επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές με Windows. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.
Η προηγούμενη συμφωνία είχε επιφέρει σημαντικότερες αλλαγές στις σχέσεις των δύο εταιρειών σε σύγκριση τόσο με την τωρινή όσο και με τις προγενέστερες. Η Intel συνεχίζει να απαγορεύει στην ΑMD να αντιγράφει το σχεδιασμό των επεξεργαστών της, όπως συμβαίνει από το τσιπ 486 και μετά. Ακόμη, η AMD δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δίαυλο επικοινωνίας (bus) όμοιο με εκείνον των επεξεργαστών της Intel.
Αυτό σημαίνει ότι, παρ όλο που οι επεξεργαστές Pentium 4 και Athlon, των Intel και AMD αντίστοιχα, μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου σε περιβάλλον Windows, η AMD είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί δικό της σχεδιασμό και δίαυλο επικοινωνίας για να το επιτύχει.
Η παρούσα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά συμφωνία μεταξύ των δύο ανταγωνιστριών. Η πρώτη υπεγράφη το 1976, οπότε η AMD είχε συμφωνήσει να αποτελεί δεύτερη πηγή προμήθειας του τσιπ 8085.
- Επικοινωνία του Πάπα με τον Ισραηλινό πρόεδρο και τον Ουκρανό πρόεδρο – Έκκληση για ειρήνη
- Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα – Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
- Αγορά εργασίας: Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα – Τι δείχνουν οι κενές θέσεις
- Το τελευταίο «αντίο» στον Βασίλη Γκούμα (pics)
- Αφθώδης πυρετός: Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Λέσβο
- Ήττα: Καταρρέει το κατηγορητήριο της Μπλέικ Λάιβλι κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι
- Τιμωρία μιας αγωνιστικής σε Ναν, Λεσόρ και Ντόρσεϊ για όσα έγιναν στο ντέρμπι
- Πόρος: Μεγάλες καταστροφές στο Λεμονοδάσος από την κακοκαιρία – Πάνω από 1,5 μέτρο η καθίζηση του εδάφους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442