Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour, γεμάτο με αστροναύτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά και την Ιταλία, προσγειώθηκε ομαλά την Τρίτη (19:11 ώρα Ελλάδος) και έπειτα από ταξίδι 7,9 εκατ. χιλιομέτρων, στην αεροπορική βάση Έντουαρτς της Καλιφόρνια.
Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour, γεμάτο με αστροναύτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά και την Ιταλία, προσγειώθηκε ομαλά την Τρίτη (19:11 ώρα Ελλάδος) και έπειτα από ταξίδι 7,9 εκατ. χιλιομέτρων, στην αεροπορική βάση Έντουαρτς της Καλιφόρνια.
Το επταμελές πλήρωμα της αποστολής STS-100, που εκτοξεύτηκε στις 19 Απριλίου, είχε ως κύριο στόχο του την παράδοση και εγκατάσταση του καναδικού ρομποτικού βραχίονα Canadarm2, αξίας 348,7 δισ. δρχ. στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Επίσης, βοήθησε στη μεταφορά 2.721,5 κιλών εξαρτημάτων και προμηθειών από την ιταλική μονάδα ανεφοδιασμού Raffaello στο Σταθμό, και, τέλος, πραγματοποίησε δύο διαστημικούς «περιπάτους».
Αποσυνδέθηκε από τον ISS την Κυριακή ανοίγοντας το δρόμο για το ρωσικό διαστημικό σκάφος Soyuz, που μετέφερε τον πολυεκατομμυριούχο Ντένις Τίτο στο «τουριστικό του θέρετρο».
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Endeavour ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, ωστόσο οι άσχημες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τους υπεύθυνους της NASA να διατάξουν την προσεδάφισή του στην αεροπορική βάση Έντουαρτς της Καλιφόρνιας.
Το Endeavour εκπλήρωσε 186 περιφορές γύρω από τη Γη και η συνολική διάρκεια της αποστολής του ήταν 11 ημέρες 21 ώρες και 30 λεπτά.
Εν των μεταξύ, ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος, Ντένις Τίτο, ο οποίος συνεχίζει να απολαμβάνει το «ταξίδι αναψυχής» στον ISS, δήλωσε ενθουσιασμένος και γοητευμένος από τη μοναδική του εμπειρία.
«Θα προσπαθήσω να μεταφέρω στον κόσμο τη μεγαλειώδη εμπειρία ενός διαστημικού ταξιδιού. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς υπεράνθρωπος για να προσαρμοστεί στο Διάστημα. Δυστυχώς, το ταξίδι είναι πολύ ακριβό σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλοι που διαθέτουν τα χρήματα για να το πραγματοποιήσουν και θα ήθελα να τους ενθαρρύνω» δήλωσε ο Τίτο στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του με τη Γη. «Το ταξίδι ήταν πιο άνετο από όσο περίμενα. Αισθάνομαι υπέροχα, ενώ η θέα είναι απίστευτη» κατέληξε.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας