Όψεις του νέου νορβηγικού κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ένα αφιέρωμα στο νέο νορβηγικό κινηματογράφο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 10 Μαΐου στην Αθήνα (Τριανόν Filmcenter 2000) και από τις 11 έως τις 17 του μήνα στη Θεσσαλονίκη (Παύλος Ζάννας Renault).
0
Ένα αφιέρωμα στο νέο νορβηγικό κινηματογράφο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 10 Μαΐου στην Αθήνα (Τριανόν Filmcenter 2000) και από τις 11 έως τις 17 του μήνα στη Θεσσαλονίκη (Παύλος Ζάννας Renault).
H κινηματογραφική παραγωγή της Nορβηγίας ξεκινά με τα ρομαντικά φιλμ του 20 και τον κοινωνικό ρεαλισμό της δεκαετίας του 30 και συνεχίζεται με τις κλασικές αστυνομικές ταινίες και κωμωδίες του 40 και του 50. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή των κυβερνήσεων της χώρας στην ανάπτυξη του εγχώριου σινεμά: το 1950 η θέσπιση επίσημης κρατικής ενίσχυσης έθεσε τις βάσεις για την παραγωγή ταινιών με καλλιτεχνικό προφίλ. Σκηνοθέτες όπως οι Αρνε Σκούεν, Ίντιθ Κάρλμαρ και Νιλς Μούλερ σηματοδότησαν τις διαφορετικές κατευθύνσεις που θα ακολουθούσε ο νορβηγικός κινηματογράφος.
Στις επόμενες δεκαετίες παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στην παραγωγή ταινιών που βασίζονταν σε λογοτεχνικά έργα, έγιναν πιο φανερές οι επιρροές από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο της εποχής και εμφανίστηκε μια νέα γενιά σκηνοθετών που δημιούργησε ταινίες με ριζοσπαστικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο.
H σύγχρονη νορβηγική κινηματογραφική παραγωγή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ταινίες σημαντικών δημιουργών, δραματοποιημένη λογοτεχνία και παιδικές – νεανικές ταινίες. H Nορβηγία εξακολουθεί να είναι η χώρα όπου οι περισσότεροι σκηνοθέτες είναι γένους θηλυκού: Χίλντε Χάιερ, Εύα Αϊζακσεν, Κάριν Γιούλσρουντ, Ούνι Στράουμε. Επίσης, τα τελευταία χρόνια γυρίζονται πολλές ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.
Τα φιλμ που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος είναι:
The prompter της Χίλντε Χάιερ (1999)
Only clouds move the stars της Τόρουν Λίαν (1998)
Bloody Angels της Κάριν Γιούλσρουντ (1998)
Burnt by frost του Κνουτ Έρικ Γιένσεν (1997)
Eggs του Μπεντ Χάμερ (1995)
Junk Mail του Π.Ι.Σλετάουνε (1997)
Zero Kelvin του Χανς Πέτερ Μόλαντ (1995)
Aberdeen του Χανς Πέτερ Μόλαντ (2000)
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κούβα: Ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την εισαγωγή καυσίμων για την ανθρωπιστική αποστολή του
- Μέση Ανατολή: Το Eurogroup προειδοποιεί για παρατεταμένη αστάθεια – Πιέσεις σε ενέργεια και αγορές
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 3+1 SOS από Πάφο
- OpenAI: Οι λόγοι που έφεραν την παραίτηση της Καϊτλίν Καλινόφσκι
- Wall Street: Άνοδος μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος του πολέμου
- Ολυμπιακός: Ο Θρύλος της Ευρώπης έγινε 101 ετών – 341 τίτλοι για τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]
- Ολυμπιακός: Έφηβος ετών… 101 (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/fausto-garcia-menendez-6p_jg_Ayldo-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442