Έργα του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη στο Μέγαρο Εϋνάρδου
Υδατογραφίες του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη, πρωτότοκου γιου του εθνικού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και 5ου διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζουν από τις 7 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ιστορικό Αρχείο της τράπεζας.
43
Υδατογραφίες του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη, πρωτότοκου γιου του εθνικού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και 5ου διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζουν από τις 7 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ιστορικό Αρχείο της τράπεζας.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από το διοικητή της Εθνικής, Θεόδωρο Καρατζά, και το καλλιτεχνικό τμήμα της συμπληρώνεται με ένα περιορισμένης έκτασης αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του δημιουργού.
Ο Ιωάννης Α. Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1855. Απόφοιτος του Γυμνασίου Κέρκυρας κατά το χρονικό διάστημα 1872 – 1877, σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παράλληλα, έως το 1875, παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Επτανήσιο δημιουργό Σπυρίδωνα Προσαλέντη.
Ύστερα από μερικά χρόνια δικηγορίας στη Λευκάδα, έρχεται στην Αθήνα και το 1882 προσλαμβάνεται στην Εταιρεία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, στην οποία απασχολείται για σειρά ετών με τα προβλήματα των σιδηροδρόμων της χώρας.
Το 1890 ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Μάρκος Ρενιέρης, τον προσλαμβάνει ως γενικό γραμματέα. Οι γνώσεις του, η σκληρή δουλειά του και η προσωπικότητά του θα τον φέρουν σε λίγα χρόνια στη θέση του υποδιοικητή (1895 – 1911) και στη συνέχεια του διοικητή (1911 – 1914) της Εθνικής Τράπεζας.
Την περίοδο μετά τη χρεοκοπία του κράτους θα συμβάλει ουσιαστικά, μαζί με το διοικητή Στέφανο Στρέιτ, στη λύση οικονομικών και νομισματικών ζητημάτων, με κορυφαία κίνηση τη θέσπιση νόμων το 1910, που ρύθμισαν επιτυχώς τη νομισματική σταθερότητα της χώρας και ισχυροποίησαν την Εθνική Τράπεζα.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή (10:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00), Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή (10:00 – 13:00).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κούβα: Ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την εισαγωγή καυσίμων για την ανθρωπιστική αποστολή του
- Μέση Ανατολή: Το Eurogroup προειδοποιεί για παρατεταμένη αστάθεια – Πιέσεις σε ενέργεια και αγορές
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 3+1 SOS από Πάφο
- OpenAI: Οι λόγοι που έφεραν την παραίτηση της Καϊτλίν Καλινόφσκι
- Wall Street: Άνοδος μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος του πολέμου
- Ολυμπιακός: Ο Θρύλος της Ευρώπης έγινε 101 ετών – 341 τίτλοι για τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]
- Ολυμπιακός: Έφηβος ετών… 101 (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/fausto-garcia-menendez-6p_jg_Ayldo-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442