45

Διάλεξη με θέμα την «ομηρική Κύπρο» έδωσε την Πέμπτη στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μανχάταν ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης, παρουσία πολλών Αμερικανών αρχαιολόγων. Ο Κύπριος αρχαιολόγος επισήμανε ότι, όπως προκύπτει και από τα σχετικά ευρήματα, η Μεγαλόνησος είχε άμεση ανάμειξη στα γεγονότα του Τρωϊκού Πολέμου.

Ο Όμηρος γνώριζε καλά την Κύπρο, τόνισε ο ομιλητής, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται και από τις αναφορές που υπάρχουν στα ομηρικά έπη για τον Κύπριο Βασιλιά Δμήτορα, το βασιλιά της Πάφου Κυνήρα, την Ταμασσό, ως τόπο παραγωγής χαλκού, και βέβαια την Αφροδίτη.


Η Κύπρος ήταν γνωστή στους Μυκηναίους πριν από το 1.200 π.Χ. μέσω του εμπορίου, υπογράμμισε ο Βάσος Καραγιώργης, αλλά μετά την περίοδο αυτή εξελίχθηκε σε «προκεχωρημένο ελληνικό φυλάκιο» προς Ανατολάς, γεγονός που δικαιώνει τον τίτλο της «ομηρικής Κύπρου».


Μέσα από την προβολή διαφανειών αρχαίων ευρημάτων από την Κύπρο και την Ελλάδα, ο καθηγητής Καραγιώργης έδειξε στο ακροατήριο ότι οι Έλληνες ήλθαν στην Κύπρο ως έποικοι στην αρχή, οι οποίοι όμως έμειναν στο νησί και ευημέρησαν, κάτι που δεν συνέβη με τις άλλους εποικισμούς από την ανατολική Μεσόγειο, που ήταν εφήμεροι και αφομοιώνονταν γρήγορα από τον ντόπιο πληθυσμό.


Παρουσιάζοντας τους βασιλικούς τάφους της Σαλαμίνας και κτερίσματα από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και κάνοντας χρήση των ομηρικών αναφορών, ο καθηγητής Καραγιώργης απέδειξε ότι οι ομηρικοί Αχαιοί που έφτασαν στην Κύπρο ανήκαν στο γένος των βασιλιάδων που κυβερνούσαν τις Μυκήνες και πολέμησαν στον Τρωικό Πόλεμο. Μαζί τους έφεραν, όπως υπογράμμισε, τα βασιλικά ήθη, το μυκηναϊκό πολιτισμό, τη γλώσσα τους και τους πολιτικούς θεσμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ