45

Ο νικητής και… τροπαιούχος των Όσκαρ «Μονομάχος» δεν περιέχει μόνο τα 24 λάθη που είχαν ήδη επισημανθεί κατά την πρώτη περίοδο της προβολής της ταινίας. Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Mirror, τα σφάλματα της υπερπαραγωγής του Ρίντλεϊ Σκοτ είναι τουλάχιστον 124 και εντοπίστηκαν ύστερα από έρευνα 22χρονου φοιτητή.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή την Κυριακή, πρόκειται για αφηγηματικές ασυνέπειες και ιστορικές ανακρίβειες, που ανακάλυψε ο Τζον Σάντις, ο οποίος δηλώνει παθιασμένος με το σινεμά. Τα λάθη αυτά οφείλονται είτε σε παραλείψεις είτε σε άγνοια των υπευθύνων για τα ιστορικά δεδομένα της εποχής.


Ανάμεσα στα πλέον προφανή «ολισθήματα» είναι μία σκηνή κατά την οποία η κάμερα, ακολουθώντας το άλογο του Μάξιμου – Ράσελ Κρόου να καλπάζει, αποκαλύπτει το… ανιστόρητο τζιν παντελόνι που φορά διερχόμενος τύπος. Και εάν αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε παράλειψη ή έστω σε σκηνοθετική άποψη, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με την αφίσα που προαναγγέλλει τον αγώνα των μονομάχων με ωραιότατους χρυσούς… τυπογραφικούς χαρακτήρες, ξεπερνώντας με ανωτερότητα το γεγονός ότι η τυπογραφία ανακαλύφθηκε από τον Γουτεμβέργιο αρκετούς αιώνες αργότερα.


«Μία από τις πιο ωραίες γκάφες όμως», υποστηρίζει ο Σάντις, «είναι το μαξιλαράκι από άμμο που στηρίζει το κεφάλι του Μάξιμου, καθώς είναι πεσμένος στο έδαφος στη σκηνή του τέλους. Μπορεί να χρησίμευε για να αισθάνεται πιο άνετα ο Ράσελ Κρόου, αλλά δεν ήταν ανάγκη να το δείξουν και στους θεατές.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ