
Η Ελλάδα στην 8η θέση της UEFA, ξεκινά 7η την ερχόμενη περίοδο
Η τελευταία πενταετία είναι αυτή που μετρά για την κατάταξη της UEFA, από την οποία καθορίζεται πόσες ομάδες κάθε χώρας θα μετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Με βάση, λοιπόν, αυτή την κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται -με την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων μας- στην όγδοη θέση της λίστας με 28.366 βαθμούς.
75
Η τελευταία πενταετία είναι αυτή που μετρά για την κατάταξη της UEFA, από την οποία καθορίζεται πόσες ομάδες κάθε χώρας θα μετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Με βάση, λοιπόν, αυτή την κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται -με την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων μας- στην όγδοη θέση της λίστας με 28.366 βαθμούς.
Ωστόσο, για την ευρωπαϊκή παρουσία της ερχόμενης περιόδου (2001 – 2002) μετρούν τα αποτελέσματα έως και την περίοδο 1999 – 2000, τότε που η Ελλάδα τερμάτισε τη χρονιά στην ένατη θέση της UEFA.
Για το λόγο αυτόν, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι εκπρόσωποι της χώρας μας «λιγοστεύουν». Παραμένουν δύο οι ομάδες στο Champions League (ο πρωταθλητής και ο δεύτερος της βαθμολογίας), ενώ οι εκπρόσωποι στο Κύπελλο UEFA μειώνονται από τέσσερις σε δύο (ο τρίτος της βαθμολογίας και ο Κυπελλούχος ή ο φιναλίστ, εφόσον ο νικητής του τελικού έχει βγει στο Champions League).
Αλλάζουν τα δεδομένα…
Τα πράγματα, όμως, δεν θα είναι έτσι για πολύ. Με την έναρξη της ερχόμενης περιόδου η Ελλάδα (όπως και κάθε χώρα άλλωστε) «πετά» τους βαθμούς της περιόδου 1996 – 97· χρονιά που ήταν η χειρότερη για τις ομάδες της χώρας μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού είχαν συγκεντρώσει μόλις 3.500 βαθμούς.
Ενδεικτικό είναι ότι η φετινή συγκομιδή των ελληνικών ομάδων ήταν 6.750 βαθμοί, ενώ πέρυσι, οι ελληνικοί σύλλογοι είχαν μαζέψει 5.416 βαθμούς.
Έτσι, από την ερχόμενη περίοδο η χώρα μας θα ξεκινήσει στην έβδομη θέση της κατάταξης της UEFA με 24.866 βαθμούς.
Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή περίοδο 2002 – 2003 τα πράγματα θα… επανέλθουν ως είχαν φέτος, με την Ελλάδα να έχει δύο ομάδες στο Champions League και τέσσερις στο Κύπελλο UEFA.
Η κατάταξη των ομάδων 2000 – 2001
1. Ισπανία 63.099
2. Ιταλία 56.239
3. Αγγλία 49.288
4. Γερμανία 47.257
5. Γαλλία 42.352
6. Ολλανδία 30.249
7. Τουρκία 29.475
8. Ελλάδα 28.366
9. Ρωσία 27.708
10. Πορτογαλία 26.274
11. Τσεχία 24.791
12. Βέλγιο 24.150
13. Ουκρανία 23.833
14. Αυστρία 23.750
15. Νορβηγία 23.600
16. Σκoτία 22.625
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στενά του Ορμούζ: Ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέδιο απόφασης για τη ναυσιπλοΐα
- Ρωσία: Τουλάχιστον 5 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων στο Νταγκεστάν
- Ιράν: Σε «αδιέξοδο» βρίσκεται ο «ανισσόροπος» Τραμπ – «Καμία επίπτωση» από τις «ανυπόστατες απειλές του»
- Ουκρανία: Παύση επιθέσεων εναντίον ενεργειακών υποδομών προτείνει το Κίεβο στη Μόσχα
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Οι μαύρες τρύπες ενός διαγγέλματος
- Ανησυχία για την Κούβα – Το νέο σχέδιο του ΟΗΕ για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών

