Επίτιμος διδάκτορας ένας αναμορφωτής του μυθιστορήματος
Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύεται την Πέμπτη (18:30) ο καθηγητής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και εκ των αναμορφωτών της σύγχρονης μυθιστορηματικής αφήγησης, Μισέλ Μπιουτόρ.
Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύεται την Πέμπτη (18:30) ο καθηγητής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και εκ των αναμορφωτών της σύγχρονης μυθιστορηματικής αφήγησης, Μισέλ Μπιουτόρ.
Ο Mισέλ Μπιουτόρ υπήρξε από τους πρώτους καθηγητές που δίδαξαν στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ κατά το διάστημα 1954-56. Σημαντική θεωρείται η συμβολή του στο χώρο της λογοτεχνίας, καθώς μαζί με άλλους μυθιστοριογράφους συνέβαλε κατά τη δεκαετία του 60 στη διαμόρφωση της τάσης του Nouveau Roman.
Η τελετή αναγόρευσης του Μισέλ Μπιουτόρ, που δηλώνει λάτρης της Θεσσαλονίκης, θα γίνει στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Τον έπαινο προς τον τιμώμενο θα εκφωνήσει η καθηγήτρια Αναστασία Τσατσάκου· ο ίδιος θα αναπτύξει το θέμα «Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη». Θα ακολουθήσει ένας μικρός μουσικός επίλογος από την Ορχήστρα του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Μπιουτόρ, την ίδια ημέρα (20:30), θα εγκαινιαστεί στο Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Με θέα στον Όλυμπο» του Σερζ Ασιέρ, που συνοδεύεται από σχόλια του Mισέλ Μπιουτόρ. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ποιητικό οδοιπορικό που πραγματοποιήθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη, το Αγιον Όρος και τα Μετέωρα. Στον ίδιο χώρο θα εκτεθούν επίσης 12 σπάνιες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από τον Mπιουτόρ, κατά το διάστημα 1954-56.
Αν μεγάλωσατε στη δεκαετία του '80, είναι πολύ πιθανόν να έχετε κάποια από αυτά τα 11 χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σας, που σήμερα είναι πιο σπάνια.
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού από την πρώτη παρουσίαση στο Θέατρο Γκλόρια την άνοιξη του 2024, η παράσταση «Αλιγάτορες» επέστρεψε πιο επίκαιρη από ποτέ και μπαίνει στις τελευταίες παραστάσεις.
Το «Toxic» είναι μια παρτίδα σκάκι κεκλεισμένων των θυρών με μοναδικό στόχο την επιβίωση, μια κλειστοφοβική εμπειρία που ανατρέπει τα πάντα, μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας