45

Οι ισλαμιστές Ταλεμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη, την πλήρη καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στο Μπαμιγιάν. «Το έργο της καταστροφής των δύο μνημείων ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ» δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών των Ταλεμπάν, Κουνρατουλάχ Τζαμάλ.

«Δεν έχει απομείνει πλέον τίποτα από τα δύο αγάλματα» συμπλήρωσε ο Τζαμάλ, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, βάζοντας τέλος στις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρέσβη των Ταλεμπάν στο Πακιστάν, ο ηγέτης τους έδωσε εντολή στην ανταποκρίτρια του BBC Κέιτ Κλαρκ να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 24 ώρες. Όπως αναφέρει το Reuters, o λόγος της εκδίωξής της είναι ότι το ειδησεογραφικό δίκτυο φιλοξένησε σε εκπομπή του Αμερικανό καθηγητή, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια των Ταλεμπάν βάρβαρη πράξη.


Η καταστροφή των δύο μνημείων, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν από 1.500 χρόνια και ήταν τα μεγαλύτερα όρθια αγάλματα του Βούδα στον κόσμο, διατάχθηκε από τον ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή ήταν επιβεβλημένη, ώστε να «αποτραπεί η επιστροφή στην ειδωλολατρία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ