Εξηγήσεις των Ταλεμπάν στον ΟΗΕ για την καταστροφή των αγαλμάτων
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλεμπάν, Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακέλ, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προκειμένου να του εξηγήσει την πολιτική του Αφγανιστάν στο θέμα της καταστροφής των αγαλμάτων του Βούδα, χαρακτηρίζοντας το όλο ζήτημα «εσωτερική υπόθεση της Καμπούλ».
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλεμπάν, Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακέλ, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προκειμένου να του εξηγήσει την πολιτική του Αφγανιστάν στο θέμα της καταστροφής των αγαλμάτων του Βούδα, χαρακτηρίζοντας το όλο ζήτημα «εσωτερική υπόθεση της Καμπούλ».
«Θα του πω ότι αυτό που κάνουμε είναι μια εσωτερική θρησκευτική μας υπόθεση και δεν έχουμε στόχο να προκαλέσουμε τον κόσμο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΞ των Tαμεμπάν, ο οποίος αύριο πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Κόφι Ανά που μεταβαίνει στο Πακιστάν για να επισκεφθεί καταυλισμούς Αφγανών προσφύγων.
Πηγές της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν ανέφεραν την Παρασκευή ότι τα δύο προϊσλαμικά αγάλματα του Βούδα στο Μπαμιγιάν, που έχουν χαρακτηριστεί από την Unesco πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, καταστράφηκαν παρά τις εκκλήσεις για τη διάσωσή τους.
«Οι Ταλεμπάν χρησιμοποίησαν δυναμίτη εναντίον και των δύο αγαλμάτων, τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς» δήλωσε ο Μοχάμαντ Ασράφ Ναντέεμ, εκπρόσωπος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ηγέτη των αντιπάλων των Ταλεμπάν.
Την καταστροφή των αρχαίων βουδιστικών αγαλμάτων καταδίκασε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που συγκλήθηκε εκτάκτως έπειτα από γερμανικό αίτημα. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι το Σώμα «συγκλονίστηκε» από την καταστροφή των αγαλμάτων και κάλεσε το ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα να «λάβει άμεση δράση, προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν».
Το Πακιστάν, το οποίο είναι μία από τις τρεις χώρες που αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Ταλεμπάν, προσυπέγραψε το ψήφισμα αν και, όπως δήλωσε ο Πακιστανός εκπρόσωπος, Καλίντ Μασούντ, η καταστροφή των αγαλμάτων ήταν μια ένδειξη της απελπισίας των Ταλεμπάν, εξαιτίας της σχεδόν πλήρους απομόνωσής τους.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.