Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ ο αγωνιστής, πολιτικός και συγγραφέας

Επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ ο αγωνιστής, πολιτικός και συγγραφέας

Επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, ο πρώην βουλευτής της Αριστεράς, ιστορικός και συγγραφέας, Μανώλης Γλέζος.

43

Επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, ο πρώην βουλευτής της Αριστεράς, ιστορικός και συγγραφέας, Μανώλης Γλέζος.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης, σήμερα τιμήθηκε ο «άνθρωπος μηχανικός με την πρωτογενή έννοια, ο αγωνιστής της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, ο άνθρωπος που επέδειξε σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον».


Ο Μανώλης Γλέζος, που μαζί με τον Απόστολο Σάντα αποτέλεσε το σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, καθώς τόλμησαν να κατεβάσουν από το βράχο της Ακρόπολης τη σημαία των ναζί κατακτητών, χαρακτηρίστηκε από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Μιχάλη Παπαδόπουλο, «φτωχός στην εποχή του οικονομικού πλούτου και πλούσιος στην εποχή της φτώχειας των οραμάτων και των ιδανικών».


Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου, όπου ο τιμώμενος τόνισε ότι αποδέχεται την τιμή, καθώς γίνεται στο πρόσωπό του όχι με την ιδιότητα ενός διαχειριστή της εξουσίας αλλά ενός αντιεξουσιαστή, από τον οποίο «ουδέν προσδοκούν προς ίδιον όφελος».


«Δεν με θαμπώνει η λάμψη της τηβέννου. Αρνήθηκα κάθε μορφή εξουσίας που αποτελεί για τους διαχειριστές της ψευδαίσθηση αξιών» δήλωσε ο 79χρονος Μ.Γλέζος, επισημαίνοντας ότι αντίθετα θαμπώνουν τα μάτια του, όταν βλέπει παιδιά να χειρουργούνται στο Ιράκ χωρίς αναισθητικό, εξαιτίας του εμπάργκο, τη γενοκτονία σε βάρος του σερβικού λαού, τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και τους πλανητάρχες – δολοφόνους.


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του με θέμα «Ο άνθρωπος και η φύση», ο Μανώλης Γλέζος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η ουσιαστική δημοκρατία παραμένει ακόμη και σήμερα ουτοπία, καθώς ο άνθρωπος δεν κατάφερε ακόμη να εναρμονίσει τις σχέσεις του με τον εαυτό του, την κοινωνία και τη φύση».


Το 1986, ο Μ.Γλέζος -ο οποίος τιμήθηκε από το τμήμα Μηχανικών ιδίως για τη σύλληψη και υλοποίηση του έργου τεχνητού εμπλουτισμού υπογείων υδροφορέων της Νάξου- παραιτήθηκε από βουλευτής και είναι μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της γενέτειράς του, κοινότητας της Απειράνθου.


Την τελετή αναγόρευσης παρακολούθησαν ο πρώην βουλευτής της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, και δεκάδες εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο