Επαναδιατυπώνεται το αίτημα για την αγορά τους από τους Ταλεμπάν
Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών να αγοράσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελληνιστικής περιόδου που απειλούνται με καταστροφή στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Παναγιώτη Μπεγλίτη, έχει ήδη δοθεί εντολή στον πρέσβη μας στην UNESCO, Βασίλη Βασιλικό, να επαναδιατυπώσει την πρόταση για την αγορά τους.
35
Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών να αγοράσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελληνιστικής περιόδου που απειλούνται με καταστροφή στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Παναγιώτη Μπεγλίτη, έχει ήδη δοθεί εντολή στον πρέσβη μας στην UNESCO, Βασίλη Βασιλικό, να επαναδιατυπώσει την πρόταση για την αγορά τους.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, τις εξελίξεις στην περιοχή χειρίζεται ο γενικός διευθυντής της UNESCO και το θέμα παρακολουθεί ταυτόχρονα ο Έλληνας πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ.
Ο ειδικός απεσταλμένος της UNESCO στην περιοχή έχει συντάξει έκθεση, η οποία περιγράφει με μελανά χρώματα τα τεκταινόμενα και την αρνητική στάση των αφγανικών Αρχών.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο για την προώθηση του ελληνικού αιτήματος.
Στο μεταξύ, σε ψήφισμα που κατέθεσε εκ μέρους της σοσιαλιστικής ομάδας η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνη Ζορμπά, αναφέρεται ο θετικός ρόλος του διεθνούς Τύπου για ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης των Ταλεμπάν να καταστρέψει όλα τα μνημεία της Βουδιστικής περιόδου.
Στο ψήφισμα που αναμένεται να υιοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναγνωρίζεται ότι ο Τύπος έχει συμβάλει καθοριστικά στην προβολή του θέματος, προκαλώντας έτσι τη διεθνή ευαισθητοποίηση.
Παράλληλα, στο ψήφισμα εξαίρεται το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να αγοράσει τα μνημεία του Αφγανιστάν που φέρουν χαρακτηριστικά της Ελληνιστικής περιόδου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τριαντάφυλλος: Τι τον οδήγησε στο νοσοκομείο
- Δεν θα μεταβεί στο Νταβός ο Μητσοτάκης
- Καλλιάνος για κακοκαιρία: Το πριν και το μετά της οδού Μετσόβου στην Άνω Γλυφάδα – «Μυρίζει πόλεμο, δεν υπερβάλλω»
- Κακοκαιρία: Δραματική διάσωση γυναίκας από ορμητικό χείμαρρο στη Γλυφάδα – Δείτε βίντεο
- Ολυμπιακός: Tα σενάρια πρόκρισης και τα κριτήρια ισοβαθμίας στο Champions League
- Χαρίτσης και Σακελλαρίδης δοκιμάζουν τα όριά τους: Συνέδριο επιβίωσης ή ρήξης για τη Νέα Αριστερά – Το βλέμμα στον Τσίπρα
- Workmonitor 2026: Δεύτερη δουλειά για να βγει ο μήνας ψάχνει ο ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)




















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442