Ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη το 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Εικόνες του 21ου αιώνα» με την ταινία «Η παράσταση Turandot» του Αλέν Μιλέρ. Έξι ενότητες, πολλά αφιερώματα και αγορά ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου.
Ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη το 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Εικόνες του 21ου αιώνα» με την ταινία «Η παράσταση Turandot» του Αλέν Μιλέρ. Έξι ενότητες, πολλά αφιερώματα και αγορά ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου.
Η ταινία «Η παράσταση Turandot» του Αλέν Μιλέρ είναι το κινηματογραφημένο χρονικό της πολυπολιτισμικής συνεργασίας ανάμεσα στον Κινέζο σκηνοθέτη Ζαν Γιμού («Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια», «Ο δρόμος για το σπίτι») και τον Ινδό μαέστρο Ζούμπιν Μέτα για το ανέβασμα της όπερας του Πουτσίνι.
Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Οι προβολές θα γίνονται καθημερινά στις αίθουσες «Ολύμπιον 1» και «Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας» της πλατείας Αριστοτέλους. Το πρόγραμμα και στις δύο αίθουσες θα αρχίζει στις 12:00 και θα τελειώνει στις 02:00.
Εξάλλου, το Φεστιβάλ πρόκειται να μεταφερθεί και στην Αλεξανδρούπολη. Η έναρξη των περιφερειακών εκδηλώσεων θα γίνει στις 9 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης με την προβολή της ταινίας «Πάντα παράνυφος». Για τρεις ημέρες, από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου, και παράλληλα με τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν οκτώ ταινίες ντοκιμαντέρ στην πρωτεύουσα του Έβρου.
Πέρα από τις έξι ενότητές του, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από συναυλία του συγκροτήματος ΟΝΑΡ, που θα δοθεί την Τετάρτη στις 11 μ.μ. στο Club του Μύλου, καθώς και από έκθεση φωτογραφίας του Λευτέρη Ξανθόπουλου, η οποία φιλοξενείται στο «Ολύμπιον 1».
Όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Εϊπίδης, εμπνευστής του Φεστιβάλ, από την ερχόμενη χρονιά θα θεσμοθετηθεί το βραβείο Fipresci. «To βραβείο αυτό» δήλωσε ο κ. Εϊπίδης «είναι τιμή για μας και είναι σημαντικό γιατί είναι ένα βραβείο γοήτρου». Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δεν είναι διαγωνιστικό. Ωστόσο, απονέμονται τρία βραβεία: κοινού, Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.