Οι ισλαμιστές Ταλεμπάν, που κυβερνούν το Αφγανιστάν, διέκοψαν προσωρινά την καταστροφή των δύο γιγαντιαίων αγαλμάτων του Βούδα στο Μπαμιάν λόγω της μουσουλμανικής Εορτής της Θυσίας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι ισλαμιστές Ταλεμπάν, που κυβερνούν το Αφγανιστάν, διέκοψαν προσωρινά την καταστροφή των δύο γιγαντιαίων αγαλμάτων του Βούδα στο Μπαμιάν λόγω της μουσουλμανικής Εορτής της Θυσίας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Λόγω της Eορτής της Θυσίας η καταστροφή των αγαλμάτων διακόπηκε προσωρινά, όπως δήλωσε στο Reuters ένας ταξιδιώτης, o oποίος προσέθεσε ότι η καταστροφή των αγαλμάτων θα συνεχιστεί μετά το τέλος της εορτής, το Σαββατοκύριακο. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι τα αγάλματα έχουν καταστραφεί κατά το ήμισυ από το πυροβολικό των Ταλεμπάν τις τελευταίες ημέρες.
Η προσωρινή διακοπή της καταστροφής των αγαλμάτων που διέταξε ο ηγέτης των Ταλεμπάν, μουλάς Ομάρ, ανακοινώθηκε μετά την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σωτηρία των αγαλμάτων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον «εξέφρασε με κάθε τρόπο την έντονη ανησυχία της, ερχόμενη σε άμεση επαφή με το καθεστώς των Ταλεμπάν, μέσω των αντιπροσώπων του στο Πακιστάν».
Όπως τόνισε ο Μπουσέρ, για την Ουάσινγκτον, όπως και για πολλές άλλες χώρες -μεταξύ αυτών και πολλές μουσουλμανικές- που διαμαρτύρονται για την απόφαση των ισλαμιστών Ταλεμπάν, «τα αρχαία αγάλματα του Αφγανιστάν αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.