Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μεγάλη έκθεση στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη

Μεγάλη έκθεση στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη

Εικόνες Κύπριων δημιουργών, εμπνευσμένες από το Βυζάντιο και την ιταλική Αναγέννηση, αρχειακό υλικό και νομίσματα που μαρτυρούν τη σχέση των δύο χωρών το 15ο αιώνα, παρουσιάζονται έως τις 4 Απριλίου στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Κύπρος της Γαληνοτάτης».

Εικόνες Κύπριων δημιουργών, εμπνευσμένες από το Βυζάντιο και την ιταλική Αναγέννηση, αρχειακό υλικό και νομίσματα που μαρτυρούν τη σχέση των δύο χωρών το 15ο αιώνα, παρουσιάζονται έως τις 4 Απριλίου στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Κύπρος της Γαληνοτάτης».

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Ουράνιο Ιωαννίδη, και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, δίνει το στίγμα της γόνιμης συνάντησης του κυπριακού πνεύματος με τις δυτικές πηγές έμπνευσης. Το αρχειακό υλικό προέρχεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας και, όπως τόνισε η διευθύντριά του, Χρύσα Μαλτέζου, μαρτυρεί την ευρωστία του κυπριακού στοιχείου στη Βενετία, που πιστοποιείται και από τα καταχωρημένα στοιχεία στα αρχεία της Αδελφότητας των Ελλήνων της Βενετίας.


Οι χάρτες και τα τοπογραφικά της Κύπρου, σχεδιασμένα με σχολαστικότητα από δόγηδες, αποτελούν αξιόλογη πηγή πληροφοριών για το νησί. Ο βενετοκυπριακός πολιτιστικός διάλογος διαφαίνεται καθαρά στις εικόνες της έκθεσης, όπως αυτή του αρχαγγέλου Μιχαήλ από την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, αξιόλογο δείγμα της ιταλοβυζαντινής ζωγραφικής των χρόνων της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, αλλά και στην αριστουργηματική «Γέννηση του Χριστού», στην οποία είναι εμφανής η έντονη βενετσιάνικη επίδραση.


Η έκθεση ολοκληρώνεται με νομίσματα της βενέτικης περιόδου από τη συλλογή του Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ενδεικτικά του βενετσιάνικου νομισματικού συστήματος που είχε επιβληθεί στο νησί.


Η «Κύπρος της Γαληνοτάτης» αποτελεί πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας, της Γενναδίου Βιβλιοθήκης και της κυπριακής πρεσβείας, με την ευκαιρία του διήμερου διεθνούς συμποσίου «Κύπρος – Βενετία. Κοινές ιστορικές τύχες» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο