Ένας Έλληνας στο δρόμο για τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου
Το κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου ανοίγει τις πύλες του σε λιγότερο από ένα μήνα και δύο ελληνικές ταινίες πρόκειται να συμμετάσχουν σε τμήματά του. Πρόκειται για την ταινία του Φίλιππου Τσίτου Sweet Home, η οποία θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε διεκδικώντας τη Χρυσή Αρκτο, και η ταινία «Το Σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη στο παράλληλο τμήμα Forum, η οποία βραβεύτηκε με βραβείο Fipresci στο 41ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
69
Το κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου ανοίγει τις πύλες του σε λιγότερο από ένα μήνα και δύο ελληνικές ταινίες πρόκειται να συμμετάσχουν σε τμήματά του. Πρόκειται για την ταινία του Φίλιππου Τσίτου Sweet Home, η οποία θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε διεκδικώντας τη Χρυσή Αρκτο, και η ταινία «Το Σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη στο παράλληλο τμήμα Forum, η οποία βραβεύτηκε με βραβείο Fipresci στο 41ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το Sweet Home είναι μία δραματική κομεντί, η οποία αναφέρεται στο ταξίδι προς την αυτογνωσία. Είναι συμπαραγωγή Γερμανίας, Βελγίου και Ελλάδας, και οι ηθοποιοί, όπως και οι τεχνικοί, είναι Γερμανοί με εξαίρεση την Ελευθερία Σαπουντζή, η οποία πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο σκηνοθέτης Φίλιππος Τσίτος ζει στη Γερμανία εδώ και δέκα χρόνια και είναι γνωστός από τις μικρού μήκους ταινίες του. Το 1996 συμμετείχε στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και κέρδισε το πρώτο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας με την ταινία του «Τσάρλεστον».
Όσον αφορά στις υποψηφιότητες του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, αυτές πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως στις 30 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, αναμένεται να προβληθούν οι ταινίες: Wit του βετεράνου σκηνοθέτη Μάικ Νίκολς· Finding Forrester του Γκας Βαν Σαντ («Ο Ξεχωριστός Ουίλ Χάντινγκ»)· η άποψη του Φίλιπ Κάουφμαν («Οι Κατάλληλοι Ανθρωποι») για το Μαρκήσιο ντε Σαντ με το Quills· Chocolat του Λάσε Χάλστρομ («Θέα στον Ωκεανό»)· Τhe Claim του Μάικλ Ουίντερμποτομ («Τζουντ»).
Πολλές πρόκειται να είναι και οι ασιατικές συμμετοχές, όπως οι Ηappy Times του Ζανγκ Γιμού -αγαπημένος σκηνοθέτης στο Βερολίνο, ο οποίος κέρδισε την Αργυρή Αρκτο πέρυσι με το «Ο Δρόμος για το Σπίτι»- Pavillion of Women του Γιμ Χο, Heaven and Earth του Ρέιμοντ Το, Love You Love Me του Λιν Τσενγκ Σενγκ.
Τέλος, την έναρξη του φεστιβάλ -τo φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 18 Φεβρουαρίου- θα σηματοδοτήσει η προβολή της ταινίας του Ζαν Ζακ Ανό Enemy at the Gates, η οποία διηγείται την προσωπική αναμέτρηση δύο επίλεκτων του ρωσικού και του γερμανικού στρατού. Το φιλμ, που αποτελεί την ακριβότερη ευρωπαϊκή παραγωγή που έγινε ποτέ, έχει πρωταγωνιστή τον Τζουντ Λόου, ο οποίος υποδύεται τον επίλεκτο Βασίλι Ζαΐτσεφ, γνωστό με το όνομα Major Konig. Το υπόλοιπο καστ της ταινίας περιλαμβάνει τους Τζότζεφ Φάινς, Εντ Χάρις και Μπομπ Χόσκινς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χαρίτσης και Σακελλαρίδης δοκιμάζουν τα όριά τους: Συνέδριο επιβίωσης ή ρήξης για τη Νέα Αριστερά – Το βλέμμα στον Τσίπρα
- Workmonitor 2026: Δεύτερη δουλειά για να βγει ο μήνας ψάχνει ο ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
- Σάρωσε τη Ρόδο η κακοκαιρία – Η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι, πλοίο έδωσε μάχη με τα κύματα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Σάρωσε τη χώρα η φονική κακοκαιρία: Δύο νεκροί, πλημμύρες, παγίδες θανάτου δρόμοι στην Αττική




