Ο μεγαλύτερος ναός της Εποχής του Λίθου στη δυτική Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ουαλία
Ναό ηλικίας 4.700 ετών, το μεγαλύτερο της Εποχής του Λίθου που έχει βρεθεί ποτέ στη δυτική Ευρώπη, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην κεντρική Ουαλία. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ναός, που βρέθηκε στην περιοχή Χίντγουελ, καταλαμβάνει έκταση 344 τετραγωνικών μέτρων και είναι 30 φορές μεγαλύτερος από το Στόουνχεντζ.
38
Ναό ηλικίας 4.700 ετών, το μεγαλύτερο της Εποχής του Λίθου που έχει βρεθεί ποτέ στη δυτική Ευρώπη, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην κεντρική Ουαλία. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ναός, που βρέθηκε στην περιοχή Χίντγουελ, καταλαμβάνει έκταση 344 τετραγωνικών μέτρων και είναι 30 φορές μεγαλύτερος από το Στόουνχεντζ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent, ο ναός αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνες έξι ετών στην περιοχή. Έχει ωοειδές σχήμα και πρόκειται για σύμπλεγμα 1.400 οβελίσκων που χρησιμοποιούνταν για λατρευτικούς σκοπούς. Το ύψος κάθε οβελίσκου έφτανε τα επτάμισι μέτρα.
Οι οβελίσκοι ήταν τοποθετημένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε να περικλείουν το χώρο σε οβάλ σχήμα με περίμετρο 2,4 χιλιομέτρων. Στη δυτική πλευρά του ναού οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την κύρια είσοδο του ναού.
Αν και υπάρχουν αποδείξεις ότι το κτίσμα είχε λατρευτική χρήση, μυστήριο παραμένει για τους αρχαιολόγους τι ακριβώς λατρευόταν εκεί. Η λεπτομερής εξέταση αποκάλυψε πως ο περιφραγμένος χώρος παρέμεινε κλειστός περίπου 3.000 χρόνια. Έξω από το χώρο που περικλείουν οι οβελίσκοι, ανακαλύφθηκαν φυσιολογικά επίπεδα πυρόλιθου και άλλα προϊστορικά ευρήματα. Στο εσωτερικό, όμως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ευρήματα που να αποδεικνύουν τη χρήση σε άλλες ιστορικές περιόδους.
Ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, δρ. Αλεξ Γκίμπσον, εξήγησε ότι ο χώρος δεν χρησιμοποιήθηκε για εξωθρησκευτικές δραστηριότητες από την εποχή που οικοδομήθηκε, το 2700 π.Χ., μέχρι και μετά τη ρωμαϊκή εισβολή, το 43 μ.Χ.
Η απουσία υπολειμμάτων ανθρώπινης δραστηριότητας στο χώρο από την πρώιμη Νεολιθική Εποχή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο χώρος υπήρξε ιερός και απαραβίαστος για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, πιθανώς από το 4000 π.Χ.
Οι αρχαιολόγοι εικάζουν πως η ανέγερση των 1.400 οβελίσκων έγινε με σκοπό την απαγόρευση της σωματικής και οπτικής πρόσβασης απλών ανθρώπων στο χώρο. Η είσοδος στο ναό, κατά πάσα πιθανότητα, επιτρεπόταν μόνο σε ιερείς, πιθανώς σε σαμάνους, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον να έρχονται σε πνευματική επαφή με τους προγόνους και τις θεότητες.
Πάντως, όταν κατέφτασαν οι Ρωμαίοι κατακτητές, η ίδια η ιερότητα του χώρου τον έκανε στόχο, καθώς φαίνεται ότι βεβηλώθηκε εσκεμμένα. Οι Ρωμαίοι προσπάθησαν να προσβάλουν τη θρησκευτική ευαισθησία των κατοίκων χτίζοντας ένα στρατόπεδο από τη μία μεριά και ένα οχυρό από την άλλη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
- Η «ανάπτυξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της χώρας
- Επιστροφή στην ευρωπαϊκή «δράση» για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Ήθελα να του ρίξω γροθιά στο πρόσωπο: Η περίεργη χημεία των Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον στο True Detective
- Super Technologies: Μια επένδυση-σταθμός που αλλάζει τον χάρτη του iGaming στην Ελλάδα
- Ιδεολογία και πραγματικότητα στην εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ





