Νέα έρευνα δεν καταφέρνει να συνδέσει την κατανάλωση βοδινού κρέατος με την Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ
Μελέτη που βασίστηκε στην επεξεργασία των στοιχείων 51 θυμάτων της Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ απέτυχε να συνδέσει την κατανάλωση βοδινού κρέατος με την ασθένεια. Η έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η σχέση ορισμένων επαγγελμάτων και ιατρικών πρακτικών με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης επίσης δεν μπορεί να αποδειχθεί με βάση τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί.
36
Μελέτη που βασίστηκε στην επεξεργασία των στοιχείων 51 θυμάτων της Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ απέτυχε να συνδέσει την κατανάλωση βοδινού κρέατος με την ασθένεια. Η έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η σχέση ορισμένων επαγγελμάτων και ιατρικών πρακτικών με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης επίσης δεν μπορεί να αποδειχθεί με βάση τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης της Ασθένειας Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ «δεν έχουν βρεθεί διαιτολογικοί, ιατρογενείς ή εργασιακοί κίνδυνοι που αφορούν στην ανθρώπινη μορφή της Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ (variantCJD ή vCJD)».
Για να μελετηθεί ο τρόπος μετάδοσης της ανθρώπινης σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν το διαιτολογικό και ιατρικό ιστορικό 51 θυμάτων της νόσου και τα συνέκριναν με τα αντίστοιχα δεδομένα 27 ατόμων που έπασχαν από άλλα νοσήματα.
Τα θύματα είχαν καταναλώσει μπιφτέκια από βοδινό κρέας σε ποσοστό 88%, κοντά στο μέσο όρο του πληθυσμού, ενώ όλοι -εκτός από έναν- είχαν καταναλώσει κρέας βοοειδών και σε άλλες μορφές. Το 54% διατρεφόταν με βοδινό κρέας πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον πληθυσμό είναι 37%.
Μολονότι τα ποσοστά αυτά προφανώς δεν μπορούν να αποκλείσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και της vCJD, δεν είναι στατιστικά επαρκή για να αποδείξουν τη σχέση αυτή.
Παράλληλα, η έρευνα δεν κατάφερε να συσχετίσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας με τα ποσά του βοδινού κρέατος που καταναλώνεται, αν και οι ερευνητές δεν αποκλείουν να υπάρχει κάποια σχέση.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το βοδινό κρέας ευθύνεται για τη μετάδοση της ασθένειας στον άνθρωπο είναι «απλές ενδείξεις».
Η επεξεργασία των ιατρικών ιστορικών δεν απέφερε νέα στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης της νόσου από ιατρικά εργαλεία κατά τη διάρκεια εξετάσεων και επεμβάσεων, ούτε για τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από την εργασία σε εκτροφεία και μονάδες επεξεργασίας κρέατος. Επομένως, η δυνατότητα μετάδοσης της ασθένειας μέσω αυτών των οδών επίσης δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί επίσημα από τους Βρετανούς ερευνητές, προτού προκύψουν νέα στοιχεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Χριστούγεννα με βροχές και Πρωτοχρονιά με χιόνια – Τι λένε οι μετεωρολόγοι
- Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα για τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο Διαδίκτυο
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Απόψε στις 21.00 στο MEGA
- Πηγές ΠΑΣΟΚ – Εξεταστική: Γιατί δεν δίνουν τα συμπληρωματικά στοιχεία για την πληρωμή των δεσμευμένων ΑΦΜ;
- Ξεκίνησε η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ για τον Κώδικα
- ΣΥΡΙΖΑ για το μπάχαλο με τις πληρωμές αγροτών: Άλλο ένα φιάσκο, άλλος ένας εμπαιγμός



