Πέθανε ο βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιμαν
Ο άνθρωπος που μας έμαθε το Βυζάντιο, ο ιστορικός Στίβεν Ράνσιμαν, που με τα έργα του κατέδειξε το μέγεθος του κλασικού πολιτισμού, πέθανε την Τετάρτη στο Λονδίνο σε ηλικία 97 ετών. Λάτρης της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής γλώσσας ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ηλικία 20 χρόνων και έκτοτε υπήρξε ισόβιος φιλέλληνας.
69
Ο άνθρωπος που μας έμαθε το Βυζάντιο, ο ιστορικός Στίβεν Ράνσιμαν, που με τα έργα του κατέδειξε το μέγεθος του κλασικού πολιτισμού, πέθανε την Τετάρτη στο Λονδίνο σε ηλικία 97 ετών. Λάτρης της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής γλώσσας ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ηλικία 20 χρόνων και έκτοτε υπήρξε ισόβιος φιλέλληνας.
Ο Ράνσιμαν έγινε καθηγητής Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε πολύ νεαρή ηλικία, πριν κλείσει τα 30 του. Στη συνέχεια, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ταξίδευε ανά τον κόσμο ως περιπλανώμενος λόγιος. Το 1925 γράφει για το ταξίδι του στην Κίνα και το ντουέτο του στο πιάνο με τον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, Που Γι. Όταν άρχισε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, διορίστηκε ακόλουθος Τύπου στη Σόφια. Το 1945 ήλθε στην Ελλάδα, όπου για δύο χρόνια διηύθυνε το Βρετανικό Συμβούλιο.
Το τελευταίο του βιβλίο (1991) είναι το «Αλφαβητάρι ενός ταξιδιώτη», το οποίο παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του περιπλάνησης στον κόσμο. Έδωσε διαλέξεις σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου, είχε μακρά συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Βικτώρια και Αλμπερτ και τη Βιβλιοθήκη του Λονδίνου. Το 1958 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Στην Ελλάδα έχει τιμηθεί με το βραβείο Ωνάση και το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, είπε σε συνέντευξή του: «Έγινα ιστορικός επειδή μου άρεσε να λέω ιστορίες. Ήθελα μάλιστα να είμαι ιστορικός της παλιάς σχολής, δηλαδή αυτός που γράφει ιστορία…»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γροιλανδία: Η Ρωσία παρακολουθεί από μακριά – Και ίσως βλέπει την «ιδανική λύση» στον πόλεμο στην Ουκρανία
- Μεγάλη απόκρουση του Τζολάκη (vid)
- Πάρτι, crypto, πόζα και ματωμένα supercar ενώ το Ιράν φλέγεται – Oργή για τη χλιδή των γόνων της ιρανικής ελίτ
- Ιδανικό ξεκίνημα με γκολ για τον Ολυμπιακό – Άνοιξαν το σκορ οι «ερυθρόλευκοι με Κοστίνια (1-0, vid)
- Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Κορινθία και Λακωνία – «Περιορίστε τις μετακινήσεις»
- «Εκρηκτική» η ατμόσφαιρα στο κατάμεστο Καραϊσκάκη – Το εντυπωσιακό κορεό των οπαδών του Ολυμπιακού (vid+pics)



