Υπερρεαλιστές ζωγράφοι στο σφυρί του Sothebys
Για πρώτη φορά δημοπρασία του οίκου Sothebys είναι αφιερωμένη σε έργα υπερρεαλιστών. Στη δημοπρασία της 4ης Δεκεμβρίου θα τεθούν προς πώληση έργα διάσημων ζωγράφων όπως του Νταλί, του Μαγκρίτ, του Πικάσο, του Έρνστ και πολλών άλλων εκπροσώπων του κινήματος του υπερρεαλισμού.
38
Για πρώτη φορά δημοπρασία του οίκου Sothebys είναι αφιερωμένη σε έργα υπερρεαλιστών. Στη δημοπρασία της 4ης Δεκεμβρίου θα τεθούν προς πώληση έργα διάσημων ζωγράφων όπως του Νταλί, του Μαγκρίτ, του Πικάσο, του Έρνστ και πολλών άλλων εκπροσώπων του κινήματος του υπερρεαλισμού.
Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο Art Daily, τα σημαντικότερα από τα 64 έργα της συλλογής θα εκτεθούν στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και τη Μαδρίτη, λίγο πριν από την πώλησή τους στο Λονδίνο, η οποία αναμένεται να αποφέρει στους Sothebys κέρδη ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων (περισσότερο από 7 δισ. δρχ.).
Το κίνημα του υπερρεαλισμού ξεκίνησε από μια ομάδα καινοτόμων καλλιτεχνών, συγγραφέων και ποιητών τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Επηρεασμένοι από τον Φρόιντ, ήθελαν να δημιουργήσουν μια μορφή τέχνης βασισμένη στο υποσυνείδητο. Διακήρυτταν ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί τέχνη όταν η λογική είναι εντελώς «εν εγρηγόρσει». Τα έργα τους βασίζονται στην απόλυτη φαντασία και στην εξερεύνηση του κόσμου των ονείρων.
Το 1924, ο Αντρέ Μπρετόν έκανε την επίσημη διακήρυξη του κινήματος του υπερρεαλισμού: «Εάν σας αρέσει η αγάπη, τότε θα αγαπήσετε τον υπερρεαλισμό». Το κίνημα ωρίμασε στο Παρίσι από μία ομάδα καλλιτεχνών που πλαισίωσε τον Αντρέ Μπρετόν, ο οποίος έγραφε τα μανιφέστα και οργάνωνε τις τακτικές συναντήσεις τους.
Το κίνημα του υπερρεαλισμού άσκησε μεγάλη επίδραση στην τέχνη του 20ού αιώνα, γεγονός που φανερώνεται και από την απήχηση που αναμένεται να έχει η δημοπρασία της 4ης Δεκεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επίθεση με πέτρες σε συρμό του Ηλεκτρικού στον σταθμό «Περισσός» – Τραυματίστηκε ένας επιβάτης
- Από φέτος οι γυναίκες μπορούν να υπηρετούν εθελοντική θητεία στο στρατό – Το βίντεο του ΓΕΣ
- Οι αδυναμίες της Τουρκίας στην αεράμυνα, το παράθυρο «ευκαιρίας» για την Ελλάδα και η Βουλγαρία
- Αρχίζουν άμεσα τα έργα για την ανακατασκευή του θρυλικού Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου στο Ζάππειο
- Το coming out στα 60s, ο έρωτας με την Κατιάνα και η αξιοπρέπεια: Ο Γιώργος Μαρίνος μέσα από τα δικά του λόγια
- Πώς ο πόλεμος στο Ιράν καταρρίπτει το αφήγημα Τραμπ για τα ορυκτά καύσιμα





