Το κύρος των βραβείων Νόμπελ σκιάζεται από παρασκηνιακές ενέργειες
Πολλές αρνητικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η περίπτωση του Γκόραν Μάλμκβιστ, μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήλθαν στο φως σχετικά με τα παρασκήνια της απονομής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας.
69
Πολλές αρνητικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η περίπτωση του Γκόραν Μάλμκβιστ, μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήλθαν στο φως σχετικά με τα παρασκήνια της απονομής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο Μάλμκβιστ, συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ειδικός στην κινεζική γλώσσα και λογοτεχνία, τυχαίνει να είναι ο μεταφραστής του έργου του Γκάο Σινγκτζιάν στα σουηδικά. Επιπλέον, είναι το πρόσωπο που μεσολάβησε για τη μετάβαση του Γκάο από τον εκδοτικό οίκο που τον εκπροσωπούσε στη Σουηδία σε άλλον, με τον οποίο ο Μάλμκβιστ είχε φιλικές σχέσεις.
Όπως γράφει Το Βήμα, αυτές οι παρασκηνιακές ενέργειες προκάλεσαν αρνητικό κλίμα στους λογοτεχνικούς κύκλους της Στοκχόλμης, το οποίο εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων κατηγόρησαν τον Μάλμκβιστ ότι ενήργησε με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον και με τρόπο αντιεπαγγελματικό και ζημιογόνο για την Ακαδημία αλλά και για το κύρος του βραβείου.
Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Πολιτισμού δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Αυτό που έκανε ο Μάλμκβιστ αποτελεί πλήγμα για τη φήμη της Σουηδικής Ακαδημίας. Η εκκεντρικότητα των αποφάσεων της Ακαδημίας σε συνδυασμό με το οικονομικό συμφέρον επισκιάζει την αξιοπιστία του θεσμού.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση 10χρονο παιδί – Υπέστη ανακοπή σε κολυμβητήριο
- LIVE: Λεβερκούζεν – Άρσεναλ
- Επιδόματα: Έρχεται νέος μηχανισμός ελέγχου
- Το Ιράν έβαλε 12 νάρκες στο Στενό του Ορμούζ – «Δε νομίζω ότι τα κατάφερε η Τεχεράνη» απαντά ο Τραμπ
- «Πεθαίνω εδώ μέσα» – Αμετανόητος για όλα, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στην πρώτη του συνέντευξη από το κολαστήριο του Ράικερς
- Καραλής – Ντουπλάντις: Τιτανομαχία στην Ουψάλα ανάμεσα στους δύο κορυφαίους του επί κοντώ


