Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στις 10 Νοεμβρίου αρχίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στις 10 Νοεμβρίου αρχίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με την προβολή της ταινίας Vengo του Tόνι Γκάτλιφ ανοίγει φέτος η αυλαία του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης, που θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου, θα είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γέρζι Σκολιμόφσκι και ο Ντίνος Κατσουρίδης.

45

Με την προβολή της ταινίας Vengo του Tόνι Γκάτλιφ ανοίγει φέτος η αυλαία του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης, που θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου, θα είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γέρζι Σκολιμόφσκι και ο Ντίνος Κατσουρίδης.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ θα προβληθούν -όπως κάθε χρόνο- 15 ταινίες νέων κινηματογραφιστών. Σε όσες αποσπάσουν το πρώτο και το δεύτερο βραβείο θα απονεμηθούν ο «Χρυσός» και ο «Αργυρός Αλέξανδρος», καθώς και χρηματικά έπαθλα 12.500.000 και 7.500.000 δραχμών αντίστοιχα.


Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου συγκεντρώνει το εύλογο ενδιαφέρον του συνόλου σχεδόν της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής, αφού δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες σκηνοθέτες, παλιούς και νέους, να προβάλουν το έργο τους και να διεκδικήσουν τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας.


Φέτος, στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου συμμετέχουν 21 ταινίες μεγάλου μήκους και τέσσερα ντοκιμαντέρ. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.


Στο πρόγραμμα «Νέοι Ορίζοντες», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν 38 ταινίες αλλά και ξεχωριστά αφιερώματα στη Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Aνιές Βαρντά και τον Γαλλοπορτογάλο παραγωγό Πάολο Μπράνκο.


Στην ενότητα «Ματιές στα Βαλκάνια» περιλαμβάνονται 14 ταινίες από τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Τουρκία, τη Βοσνία και τη Σλοβενία. Στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί και η ενότητα «Πτυχές του νέου ρωσικού σινεμά – Μετά την περεστρόικα». Πρόκειται για μία διαδρομή στα ρωσικά κινηματογραφικά πράγματα της τελευταίας δεκαετίας, η οποία, εκτός των άλλων, καταγράφει την κοινωνική και πολιτική στροφή της χώρας μετά την πτώση του Τείχους.


Επίσης, θα προβληθούν κινηματογραφικά αφιερώματα σε τρεις σημαντικούς δημιουργούς του κινηματογράφου: «Θόδωρος Αγγελόπουλος: Ταξίδια και τοπία του Θόδωρου Αγγελόπουλου», «Γέρζι Σκολιμόφσκι: Ο ξεριζωμένος outsider» και «Ντίνος Κατσουρίδης: Ο ακούραστος εργάτης».


Πηγή: ΜΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο