Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Eγκαίνια του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη και της έκθεσης «Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέ

Eγκαίνια του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη και της έκθεσης «Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέ

Με πανηγυρικό τρόπο πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Υόρκη τα εγκαίνια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, τα οποία κήρυξαν ο πρόεδρος του ιδρύματος Στέλιος Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε στην ίδια πόλη η έκθεση «Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη», στην οποία θα παρουσιάζονται έως τα τέλη Ιανουαρίου έργα Ελλήνων ζωγράφων εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

69

Με πανηγυρικό τρόπο πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Υόρκη τα εγκαίνια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, τα οποία κήρυξαν ο πρόεδρος του ιδρύματος Στέλιος Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε στην ίδια πόλη η έκθεση «Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη», στην οποία θα παρουσιάζονται έως τα τέλη Ιανουαρίου έργα Ελλήνων ζωγράφων εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του θυγατρικού ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, το οποίο στεγάζεται στον Ολυμπιακό Πύργο στην Πέμπτη Λεωφόρο, διοργανώνεται και η έκθεση των γύψινων εκμαγείων των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία είναι τα πρώτα και αρχικά αντίγραφα των γνωστών Μαρμάρων του Παρθενώνα.


Το θυγατρικό ίδρυμα Ωνάση των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναπτύξει πέντε κυρίως κατηγορίες δραστηριοτήτων:


– Την ένταξη μαθημάτων, σεμιναρίων ή διαλέξεων στα υφιστάμενα προγράμματα ελληνικών σπουδών των αμερικανικών πανεπιστημίων.


– Την πνευματική – καλλιτεχνική δραστηριότητα μέσα στο χώρο του ιδρύματος με διαλέξεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες δράσεις που ενδεχομένως θα μεταφερθούν και σε άλλα κέντρα των ΗΠΑ.


– Μια μεγάλη ελληνική εκδήλωση το χρόνο, που θα περιοδεύει στις πολιτείες των ΗΠΑ, και η οποία μπορεί να είναι επίσης καλλιτεχνική ή πολιτιστική δραστηριότητα Αμερικανών πολιτών σχετιζόμενη με τον ελληνικό πολιτισμό.


-Τη θεσμοθέτηση βραβείων που θα ενθαρρύνουν τη συγγραφή βιβλίων στην αγγλική γλώσσα για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της ή βιβλίων στα ελληνικά για τις ΗΠΑ και τον πολιτισμό της.


– Τέλος, την οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης με βιβλία που αφορούν στον ελληνικό πολιτισμό.


Εγκαίνια Έκθεσης «Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη» – Δηλώσεις Πάγκαλου


Μετά τα εγκαίνια, το Ίδρυμα Ωνάση δεξιώθηκε εκατοντάδες καλεσμένους στο ξενοδοχείο Ουόλντορφ Αστόρια, μεταξύ των οποίων σημαντικές προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, Ελληνοαμερικανοί ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι. Ένας από τους ομιλητές της βραδιάς ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Θ.Πάγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο και την αξία ιδρυμάτων όπως το Ωνάσειο


Ο κ. Πάγκαλος μίλησε ιδιαίτερα για το πρόγραμμα των εθελοντών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει συντονισμός με την Αρχιεπισκοπή και άλλους φορείς της ομογένειας, ώστε να έλθουν μερικές χιλιάδες νέοι Έλληνες των ΗΠΑ για να βοηθήσουν και να ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στους Αγώνες.


Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ακόμη ότι στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας θα συμμετάσχουν και πολιτιστικοί φορείς των ΗΠΑ και ότι για το σκοπό αυτό συναντήθηκε ήδη με εκπροσώπους του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους υπευθύνους του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και άλλους φορείς.


Τέλος, ο κ. Πάγκαλος επισκέφθηκε το μοναδικό βιβλιοπωλείο στην περιοχή της Αστόρια που πουλά και ελληνικά βιβλία. Ιδιοκτήτης του είναι ο Νιγηριανός Σαμ Τσέκουας, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και είναι ένθερμος λάτρης του ελληνικού πολιτισμού. Ο κ. Πάγκαλος υποσχέθηκε τη βοήθειά του στο Νιγηριανό αυτόν «Έλληνα» στην παιδεία, θυμίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι και εκείνος είναι λίγο Νιγηριανός, επειδή πριν από αρκετά χρόνια πέρασε μερικούς μήνες της ζωής του στη Νιγηρία στο πλαίσιο σχετικής μελέτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο