Στην επιφάνεια πάπυρος με την υπογραφή της Κλεοπάτρας
Τμήμα παπύρου που φέρει την υπογραφή της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας ήλθε στο φως, ύστερα από τις έρευνες του Γερμανού καθηγητή αρχαίων ελληνικών Πέτερ βαν Μίνεν σε θήκη μούμιας, η οποία εδώ και εκατό χρόνια βρισκόταν ξεχασμένη στο Βερολίνο.
43
Τμήμα παπύρου που φέρει την υπογραφή της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας ήλθε στο φως, ύστερα από τις έρευνες του Γερμανού καθηγητή αρχαίων ελληνικών Πέτερ βαν Μίνεν σε θήκη μούμιας, η οποία εδώ και εκατό χρόνια βρισκόταν ξεχασμένη στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, στον πάπυρο αναγράφεται η λέξη «γενέσθω» και διακρίνονται φράσεις που φανερώνουν υπόσχεση φοροαπαλλαγής, την οποία είχε δώσει η Κλεοπάτρα στον Πούμπλιο Κανίντιο, ισχυρό Ρωμαίο και φίλο του στρατηγού Μάρκου Αντώνιου.
Δεδομένου ότι ο Αντώνιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή της Κλεοπάτρας, η παραπάνω πληροφορία αποδεικνύει ότι η βασίλισσα, ερωμένη και του Ιούλιου Καίσαρα, υπήρξε κάθε άλλο παρά η τραγική ηρωίδα που περιγράφεται στις διάφορες ταινίες του Χόλιγουντ.
Για τη σημασία του ευρήματος και την αυθεντικότητά του μίλησε η υπεύθυνη των ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, Σούζαν Ουόλκερ, η οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Βαν Μίνεν.
«Πρέπει να είναι η αυθεντική υπογραφή της Κλεοπάτρας» επισήμανε η Ουόλκερ, η οποία, παράλληλα, δήλωσε: «Όλοι στο Μουσείο είμαστε ενθουσιασμένοι από αυτή την ανακάλυψη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Joyspan: Ανακαλύπτοντας το νόημα της χαράς
- Νεκρά πρόβατα εντοπίστηκαν σε πλαγιά στην Πτελέα Κοζάνης
- Fuel Pass: Τα ψιλά γράμματα της επιδότησης – Πότε θα κόβονται οι αιτήσεις
- Συνταγή: Μωσαϊκό σοκολάτας με κουβερτούρα και φιστίκια
- Ιράν: Ο Τραμπ ξηλώνει κι άλλους αξιωματικούς μετά τον αρχηγό του στρατού ενώ απειλεί με χτυπήματα σε πολιτικές υποδομές
- Ιρανικές επιθέσεις σε Ισραήλ και Κουβέιτ
- Όλα μωβ: 12 τροφές πολύτιμες για τον οργανισμό μας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442