43

Μέχρι το 2004 θα είναι έτοιμο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που στεγάζεται στο κτίριο του «Φιξ» επί της οδού Καλλιρρόης. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος, εγκαινιάζοντας το βράδυ της Παρασκευής την έκθεση «Σύνοψις 1 – Επικοινωνίες», η οποία φιλοξενεί έργα οκτώ νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, που προέρχονται στο σύνολό τους από το χώρο της μοντέρνας τέχνης.

«Βρισκόμαστε σε έναν πολυσυζητημένο χώρο» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, «αλλά η συζήτηση για τη στέγαση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε αυτό το χώρο τελείωσε εδώ. Γνωρίζω ότι η στέγαση αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις πολλών, που θα ήθελαν να συζητούν εσαεί για τη δημιουργία του μουσείου. Ο χώρος αυτός έχει παρελθόν, αξία, και προσφέρει άπειρες δυνατότητες στους νέους Έλληνες καλλιτέχνες. Είναι χώρος βατός, βρίσκεται δίπλα στη στάση Φιξ του μετρό, και δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Αθηναίους να επισκέπτονται τις εκθέσεις που θα γίνονται εδώ.»


Ο κ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στην αγορά του κτιρίου από την Αττικό Μετρό, ζήτησε από τον πρόεδρό της, Λεωνίδα Κίκηρα, να δεσμευτεί για τη διαδικασία της αγοράς. «Ελπίζω» είπε ο υπουργός Πολιτισμού, απευθυνόμενος στον κ. Κίκηρα, «να μας δώσετε αυτό το κτίριο στην καλύτερη δυνατή τιμή».


Σχολιάζοντας τις εντυπώσεις του από την έκθεση, ο κ. Πάγκαλος επισήμανε: «Η σύγχρονη τέχνη μπορεί να απελευθερώσει ή να υποδουλώσει τον άνθρωπο, και σε αυτή την έκθεση βλέπει κανείς πως η φαντασία του εικαστικού δημιουργού μπορεί, παίζοντας με την τεχνολογία, να δημιουργήσει ευχάριστες εκπλήξεις». Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού είχε ξεναγηθεί στους χώρους της έκθεσης από τους καλλιτέχνες, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Κωνσταντίνο Τσουκαλά.


Από την πλευρά της η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννα Καφέτση, δίνοντας το στίγμα της έκθεσης τόνισε ότι «η σύγχρονη τέχνη δεν έχει ανάγκη από αστραφτερούς χώρους, καθώς ένα μουσείο γεννιέται από τη δράση του».


Παρούσα στα εγκαίνια ήταν και η βουλευτής του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη, στην οποία ο κ. Πάγκαλος πρότεινε να κατηφορίζουν μέχρι το μουσείο, μετά από συνεδριάσεις της Βουλής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ