70

Το όνομα του Φιλ Κατς δεν λέει και πολλά, το λογισμικό όμως που ανέπτυξε το γνωρίζουν σχεδόν όλοι. Ο Φίλιπ Κατς, λοιπόν, ο δημιουργός του PKZip, του δημοφιλούς προγράμματος συμπίεσης δεδομένων που φτιάχνει αρχεία με κατάληξη .zip, πέθανε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας δίπλα του ένα άδειο μπουκάλι ουίσκι.

Η ιδέα για τη δημιουργία του προγράμματος συμπίεσης γεννήθηκε το 1986, κάποια στιγμή που ο Κατς καθόταν στην κουζίνα του σπιτιού του.
Ο Φίλιπ Κατς θεωρούσε την ενασχόλησή του με την τεχνολογία ως χόμπι και δεν φιλοδοξούσε να τη μετατρέψει σε επάγγελμα. Αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα αλκοολισμού και είχε ανέκαθεν προβληματική και αντικοινωνική συμπεριφορά.


Πριν από λίγα χρόνια, οι γείτονές του είχαν καλέσει την αστυνομία, επειδή το σπίτι του είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης. Μεγάλο μέρος από το χρηματικό πρόστιμο των 8.000 δολαρίων, που του επιβλήθηκε στη συνέχεια από το δικαστήριο, απορροφήθηκε από την ανάγκη απολύμανσης της περιοχής.


Associated Press

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ