28

Η αμερικανική εταιρεία βιoτεχνολογίας Monsanto ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το πρώτο σχεδιάγραμμα του γονιδιώματος του ρυζιού, το οποίο θα χρησιμεύσει στην κατασκευή γενετικά τροποποιημένων μορφών του δημητριακού, καθώς και ως βάση για τη μελέτη άλλων, όπως του καλαμποκιού και του σιταριού.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι εργάζονται για τη Monsanto, ανακοίνωσαν ότι, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, χαρτογράφησαν το 85% του γενετικού κώδικα του ρυζιού, αφού πρώτα αποκωδικοποίησαν και τα 12 χρωμοσώματά του.


Η ανακάλυψη ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή γενετικά τροποποιημένου ρυζιού, το οποίο θα αντέχει στην ξηρασία, το αλμυρό νερό και τα έντομα.


Εκπρόσωποι της Monsanto δήλωσαν ότι θα κοινοποιήσουν την έρευνά τους μέσω του International Rice Genome Sequence Project, διεθνoύς σύμπραξης δέκα ερευνητικών ομάδων που εργάζονται για τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος του ρυζιού. Οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση στα πορίσματα της έρευνας μέσω του Internet, αλλά η Monsato διατηρεί το δικαίωμα να εκδίδει άδειες για προϊόντα που βασίζονται στις έρευνές της.


Το ρύζι αποτελεί σταθερό διατροφικό παράγοντα για το 40% του πληθυσμού του πλανήτη. Το 1999 υπολογίζεται ότι η παραγωγή ρυζιού παγκοσμίως έφτασε τα 500 εκατομμύρια τόνους, το 92% των οποίων προέρχονταν από την Ασία.


Η Κίνα, στην οποία το συγκεκριμένο δημητριακό αποτελεί μέρος του καθημερινού διαιτολογίου και η οποία αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της πληθυσμιακής αύξησης, δέχθηκε την ανακάλυψη με ικανοποίηση. Ο Τσεν Ζαγκλιάνγκ, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, τόνισε ότι η τεχνολογική πρόοδος στα τρόφιμα είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η επάρκεια των τροφίμων σε περιοχές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική.


Ωστόσο, οι επικριτές των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων επισημαίνουν ότι πρόκειται για τεχνητή επίλυση του προβλήματος της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη, χωρίς όμως να εξομαλύνει την κατάσταση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ