65

Τα επίπεδα του όζοντος στην Αρκτική έχουν πέσει σημαντικά, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετέδωσε το BBC την Τετάρτη.

Οι απώλειες σε ύψος 18 χιλιομέτρων πάνω από την περιοχή της Αρκτικής, κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, έφταναν σε ένα επίπεδο μέχρι και 60%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες τα τελευταία δέκα χρόνια.


Πάντως, η εκπρόσωπος της ΕΕ Πία Χούσελα δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά δεν συνεπάγονται το σχηματισμό τρύπας του όζοντος, όπως πάνω από την Ανταρκτική.


Συνολικά, τα επίπεδα στην Αρκτική βρίσκονται 15% κάτω από το μέσο όρο του 1976, που σημαίνει ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας.


Οι περιορισμοί, ωστόσο, που έχουν τεθεί στη χρήση των βλαπτικών για το όζον χημικών ενώσεων βρωμίου και χλωρίου δεν επέφεραν την επιθυμητή βελτίωση, η οποία, κατά τους επιστήμονες, μπορεί να αργήσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.


Τα αποτελέσματα των ερευνών προήλθαν από τα πειράματα Theseo 2000 της ΕΕ και Solve της NASA

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ