67

Οι εκτάσεις, ανά την υφήλιο, στις οποίες καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% δήλωσε,την Πέμπτη, στέλεχος της εταιρείας Monsanto Co.

Σημαντικές αυξήσεις έχουν γίνει στην Κίνα, την Αργεντινή, τον Καναδά και τη νότια Αφρική δήλωσε σε συνδιάσκεψη ο Πολ Τενγκ, διευθυντής βιοτεχνολογίας της Monsanto για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Δεδομένα που επικαλέστηκε, αναφορικά με την έκταση γης που αφιερώνεται σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, αποδεικνύουν ότι αυτές θα ανέλθουν στα 39,9 εκατομμύρια εκτάρια, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 44% συγκριτικά με πέρυσι.


Τρεις χώρες -η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Ουκρανία- είχαν για πρώτη φορά φέτος εμπορικές καλλιέργειες, σύμφωνα με δηλώσεις του Τενγκ στην ασιατική συνδιάσκεψη για το ρύζι, η οποία διεξήχθη στο νησί Σιμπού των κεντρικών Φιλιππίνων.


Η διαμάχη για την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι ολοένα και πιο έντονη, καθώς εταιρείες όπως η Monsanto, ισχυρίζονται ότι η βιοτεχνολογία προσφέρει καλλιέργειες αποδοτικότερες και πιο ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες και τους μικροοργανισμούs. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Reuters