«Ως διεθνείς διαιτητές σε αγώνες FIFA-UEFA σε όλες τις διοργανώσεις, γίνεστε πρεσβευτές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και του ελληνικού ποδοσφαίρου στο διεθνές στερέωμα. Δεν εμπλέκεστε μόνο ατομικά ως μονάδες εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά εκπροσωπείτε την Ομοσπονδία και όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Περιμένουμε ότι στο μέλλον η συμμετοχή σας σε διεθνείς αγώνες θα είναι μεγαλύτερη», είπε ο Λανουά στην ομιλία του κατά την τελετή (24/2) απονομής των σημάτων της FIFA στους διεθνείς διαιτητές για το έτος 2026.

Μια εκδήλωση που έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο με την παρουσία των ίδιων των διεθνών ρέφερι, καθώς ΕΠΟ και ΚΕΔ δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη περαιτέρω δημοσιογραφικής κάλυψης, όπως γινόταν πριν από αρκετά χρόνια. Η εκδήλωση έγινε και για να ευχαριστήσει ο Λανουά τον Γκαγκάτση επειδή τη διοργάνωσε, καθώς δεν χάνει ευκαιρία να τον ευχαριστεί επειδή το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του αλλά και επειδή τον επέλεξε για την ηγεσία της ΚΕΔ. Όμως, ξεπερνάμε και ότι πρόκειται για καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση (τρόπος του λέγειν), καθώς το θέμα μας δεν είναι αυτό. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι η FIFA και η UEFA αγνοούν συστηματικά τους Έλληνες διαιτητές με τον Λανουά στην ΚΕΔ και με τον Γκαγκάτση στην ΕΠΟ.

«Περιμένουμε ότι στο μέλλον η συμμετοχή σας σε διεθνείς αγώνες θα είναι μεγαλύτερη», είπε ο Λανουά στις 24 Φεβρουαρίου. Κι όμως, οι μόνοι που ορίστηκαν στο «εθνικό παράθυρο» του Μαρτίου είναι ο Βεργέτης (Αργολίδας), ο οποίος σφύριξε ένα ματς εθνικών ομάδων ελπίδων (Κ 21) Αζερμπαϊτζάν-Πορτογαλία 0-4 (στις 27/3) και ο Τσακαλίδης (Χαλκιδικής) στον αγώνα Μαυροβούνιο-Πολωνία 0-1 (στις 31/3).

Πρόκειται για ματς χαμηλού επιπέδου καθώς δεν σφύριξαν παιχνίδια εθνικών ομάδων ανδρών. Παίχθηκαν 12 επίσημα παιχνίδια για τέσσερα εισιτήρια που οδηγούν στο μουντιάλ 2026, τέσσερα παιχνίδια για τα πλέι οφ του Nations League και αρκετοί φιλικοί αγώνες. Ειδικά το γεγονός ότι διεθνείς Έλληνες διαιτητές δεν ορίστηκαν ούτε σε φιλικούς αγώνες επιβεβαιώνει τις ανύπαρκτες διεθνείς σχέσεις του Λανουά και της ΕΠΟ. Κατά τα άλλα, μας λένε ότι η UEFA στηρίζει τον Λανουά!

Από τις 26 Φεβρουαρίου που οι Γκαγκάτσης-Λανουά παρέδωσαν τα σήματα των διεθνών διαιτητών, ο μόνος που πήρε σημαντικό ορισμό είναι ο Φωτιάς (Πέλλας) ο οποίος στις 16 Μαρτίου σφύριξε Ριέκα-Στρασβούργο 1-2 για τη φάση των «16» του Conference League. Κι όμως η ΕΠΟ έχει επτά διεθνείς διαιτητές καθώς εκτός από τους Φωτιά, Βεργέτη, Τσακαλίδη το σήμα της FIFA φέρουν και οι Σιδηρόπουλος, Παπαπέτρου, Παπαδόπουλος και Πολυχρόνης.