Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Νεογέννητα γατάκια μόνα τους στο δρόμο – Η φροντίδα που χρειάζονται για να επιβιώσουν

Νεογέννητα γατάκια μόνα τους στο δρόμο – Η φροντίδα που χρειάζονται για να επιβιώσουν

Τα νεογέννητα γατάκια, για να καταφέρουν να ζήσουν, έχουν ανάγκη από ζέστη, γάλα και χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν την ανάγκη τους.

Κανένας φιλόζωος δεν μπορεί να προσπεράσει εγκαταλελειμμένα νεογέννητα γατάκια που κλαίνε γοερά επειδή νιώθουν την απουσία της μαμάς τους. Μια σταλιά πλασματάκια, που κάποιος άσπλαχνος τα πέταξε στο δρόμο ή για κάποιους λόγους τα εγκατέλειψε η μαμά τους.

«Ένα συχνό φαινόμενο είναι, να βρίσκουμε νεογέννητα γατάκια μόνα τους στους δρόμους, σε πάρκα, αλλά και σε κάδους σκουπιδιών. Να κλαψουρίζουν και να προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή.
Κάποιες φορές μπορεί να τα έχει αφήσει η μαμά γάτα, για άγνωστο λόγο. Δυστυχώς, κάποιες άλλες, τα παρατάνε οι άνθρωποι όπου βρουν. Για να τα ξεφορτωθούν από τον χώρο τους, όπου μπορεί να έχουν γεννηθεί», αναφέρει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε σε τέτοια περίσταση, σύμφωνα με την κα Μπαρδάνη, είναι να αναζητήσουμε τη μητέρα γάτα, μήπως βρίσκεται κάπου κοντά και τα ψάχνει.
Στην περίπτωση που δεν βρούμε τη μητέρα τους, καλό είναι να τα πάρουμε, έτσι ώστε να τα βοηθήσουμε να επιζήσουν.

«Το ιδανικό θα ήταν να βρούμε μια γατο-μαμά, η οποία να έχει και δικά της μωρά γατάκια, για να υιοθετήσει κι αυτά. Να τα θηλάσει και να φροντίσει να μεγαλώσουν. Όμως, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να το βρούμε, όταν το χρειαζόμαστε. Έτσι, πρέπει εμείς να προσφέρουμε στα μωρά ό,τι θα τους εξασφάλιζε η μητέρα τους», επισημαίνει η κα Μπαρδάνη.

 Το γάλα που θα δίνουμε στα γατάκια δεν πρέπει να είναι, ούτε πολύ καυτό, ούτε κρύο

Τα νεογέννητα γατάκια τα ταΐζουμε κάθε τέσσερις, περίπου, ώρες

Τονίζει ότι τρία πράγματα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Ότι τα νεογέννητα γατάκια, για να επιβιώσουν, έχουν ανάγκη από ζέστη, γάλα και βοήθεια να κάνουν ούρα και κόπρανα.

Πώς θα κρατήσουμε ζεστά τα νεογέννητα γατάκια

Σύμφωνα με την κτηνίατρο, το θερμορρυθμιστικό σύστημα των νεογέννητων γατιών δεν λειτουργεί. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές θα τα βρούμε να έχουν υποθερμία. Ακόμα και όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, εμείς οφείλουμε να φροντίζουμε να τα διατηρούμε ζεστά. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εάν τα τυλίξουμε σε πετσέτες, ή σε φλις κουβερτούλες.

Επίσης, μια θερμοφόρα βοηθάει πολύ, αν την τοποθετήσουμε κοντά τους. Στην περίπτωση που δεν έχουμε, μπορούμε να πάρουμε πλαστικά μπουκάλια, να τα γεμίσουμε με ζεστό νερό, να τα τυλίξουμε σε μία πετσέτα και να τα βάλουμε δίπλα τους.

Ώρα για τάϊσμα

«Το σημαντικότερο είναι το τάϊσμα τους. Προμηθευόμαστε από pet shop σκόνη γάλακτος για νεογέννητα γατάκια. Την αραιώνουμε με ζεστό νερό για να ομογενοποιηθεί, στην αναλογία που αναγράφεται στην εκάστοτε συσκευασία. Στα γατάκια προσφέρουμε το γάλα χλιαρό», περιγράφει η κα Μπαρδάνη.

Στο σημείο αυτό τονίζει ότι, το γάλα δεν πρέπει να είναι, ούτε πολύ καυτό, ούτε κρύο. Και για να διευκολύνουμε τη σίτισή τους χρησιμοποιούμε μπιμπερό για γατάκια. Αλλά, σε περίπτωση ανάγκης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σύριγγα. Όμως θέλει προσοχή στη δύναμη και στην ταχύτητα που πιέζουμε το έμβολο, για να μην πνιγούν.

Τα νεογέννητα γατάκια, καλό είναι να τα ταΐζουμε κάθε τέσσερις, περίπου, ώρες. Η πιο σωστή στάση θηλασμού είναι μπρούμυτα με λίγο ανασηκωμένο το κεφαλάκι τους.

Ο τρόπος που βοηθάμε τα νεογέννητα γατάκια να κάνουν την ανάγκη τους

Όπως ενημερώνει η κα Μπαρδάνη, τις βιολογικές τους ανάγκες, ούρα και κόπρανα, τις κάνουν με τη βοήθεια της μητέρας τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να τρίβουμε απαλά, με λίγο βαμβάκι βρεγμένο με ζεστό νερό, την περιοχή όπου βρίσκονται τα γεννητικά όργανα και ο πρωκτός τους. Έτσι ώστε να προκαλέσουμε τη λειτουργία του αντανακλαστικού της ούρησης και της αφόδευσης. Αυτό το κάνουμε έπειτα από κάθε γεύμα, τον πρώτο καιρό.

Τη φροντίδα αυτή, την προσφέρουμε στα γατάκια, σύμφωνα με την κτηνίατρο, μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των τριών – τεσσάρων εβδομάδων. Τότε αρχίζουν να απογαλακτίζονται και μπορούν να γευτούν υγρή μορφή τροφής, και να κάνουν την ανάγκη τους μόνα τους.

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Τέλος, η κα Μπαρδάνη μας προετοιμάζει για το εξής: «Ακόμα κι αν τα κάνουμε όλα σωστά, το ποσοστό επιβίωσης των νεογέννητων γατιών δεν είναι πολύ μεγάλο. Ιδίως αν δεν έχουν προλάβει να θηλάσουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους το πρωτόγαλα από τη μητέρα τους».

Must in

Ο Νεϊμάρ θέλει να επιστρέψει στη Σάντος σαν παίκτης και ιδιοκτήτης!

Ο Νεϊμάρ επιθυμεί την λύση του συμβολαίου του με την Αλ Χιλάλ ώστε να επιστρέψει στην αγαπημένη του Σάντος όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως ιδιοκτήτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο