Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πήρε πτυχίο πανεπιστημίου ενώ ήταν στη φυλακή - Τώρα ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος

Πήρε πτυχίο πανεπιστημίου ενώ ήταν στη φυλακή – Τώρα ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος

«Από όταν διέπραξα αυτή τη φρικτή πράξη, επικεντρώθηκα στο να γίνω καλύτερος», δήλωσε ο Μπενάρντ ΜακΚίνλεϊ, ο οποίος φυλακίστηκε όταν ήταν ακόμη έφηβος.

Ο Μπενάρντ ΜακΚίνλεϊ καταδικάστηκε για φόνο ως έφηβος και επρόκειτο να περάσει όλη του τη ζωή πίσω από τα κάγκελα. Παρόλα αυτά, ήταν πρόθυμος να μορφωθεί.

«Βλέποντας τις διάφορες αδικίες μέσα στη φυλακή, είτε επρόκειτο για τη θεσμική βία που έπρεπε να υποστούν οι έγκλειστοι, είτε για την άδικη φυλάκιση που βασιζόταν στο άδικο νομικό σύστημα, άρχισε να αναπτύσσεται το πάθος μου»

«Ο στόχος και ο σκοπός μου ήταν να βελτιωθώ, άσχετα αν έπρεπε να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή», δήλωσε ο 38χρονος ΜακΚίνλεϊ. «Άφησα το κελί της φυλακής μου να γίνει το πανεπιστήμιο μου».

«Το μετανιώνω με όλη μου την καρδιά»

Το 2001, ο ΜακΚίνλεϊ πυροβόλησε και σκότωσε τον Άμπντο Σέρνα-Ιμπάρα, έναν 23χρονο άνδρα, κατά τη διάρκεια ενός καυγά. Ο ΜακΚίνλεϊ, μέλος τότε μιας συμμορίας, ήταν 16 ετών. Το θύμα πήγαινε να παίξει ποδόσφαιρο σε ένα πάρκο στο Σικάγο όταν ξέσπασε ο καυγάς.

«Ο Μπενάρντ ήταν βαθιά επικεντρωμένος στον στόχο του να γίνει δικηγόρος και να χρησιμοποιήσει τη νομική του κατάρτιση για να εξασφαλίσει τα πολιτικά δικαιώματα για τον εαυτό του και για άλλους ανθρώπους που ήταν φυλακισμένοι ή που υπέστησαν άλλες βλάβες ως αποτέλεσμα της υπερβολικής αστυνόμευσης και της μαζικής φυλάκισης»

«Ήταν το χειρότερο λάθος που έχω κάνει ποτέ. Αφαίρεσα τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου εξαιτίας ενός παράλογου καυγά», δήλωσε ο ΜακΚίνλεϊ. «Το μετανιώνω με όλη μου την καρδιά».

Το 2004 καταδικάστηκε σε 100 χρόνια φυλάκισης. Η ποινή του το 2019 έγινε 39 χρόνια και λίγους μήνες αργότερα μειώθηκε σε 25 χρόνια. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την καταδίκη του ΜακΚίνλεϊ, τα δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα έχουν επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τους ανήλικους παραβάτες. Το εφετείο του Ιλινόις αποφάσισε ότι η αρχική καταδίκη του ΜακΚίνλεϊ ήταν υπερβολικά αυστηρή, καθώς δεν έλαβε υπόψη την ηλικία του, ούτε τη δέσμευσή του να αλλάξει.

Δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα

Αλλά πολύ πριν ο ΜακΚίνλεϊ μάθει ότι μπορεί να ξαναζήσει εκτός φυλακής, μελετούσε μέρα και νύχτα. Επισκεπτόταν τη βιβλιοθήκη της φυλακής όσο πιο συχνά μπορούσε, διαβάζοντας δικαστικές αποφάσεις για να τον βοηθήσουν να κατανοήσει καλύτερα το νομικό σύστημα.

«Βλέποντας τις διάφορες αδικίες μέσα στη φυλακή, είτε επρόκειτο για τη θεσμική βία που έπρεπε να υποστούν οι έγκλειστοι, είτε για την άδικη φυλάκιση που βασιζόταν στο άδικο νομικό σύστημα, άρχισε να αναπτύσσεται το πάθος μου», δήλωσε ο ΜακΚίνλεϊ.

Φιλοδοξούσε να γίνει δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα – κάτι που γνώριζε ότι ήταν μάλλον ανέφικτο δεδομένης της ποινής του. Αλλά παρόλα αυτά αφοσιώθηκε στον εαυτό του.

Πήρε το πτυχίο του και ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα νομικής βοήθειας το 2011.

«Η εκπαίδευση μου έσωσε τη ζωή», δήλωσε ο ΜακΚίνλεϊ.

«Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

Όταν του δόθηκε η ευκαιρία να υποβάλει αίτηση στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φυλακών του Πανεπιστημίου Northwestern – το οποίο παρέχει εκπαίδευση στον τομέα των θεωρητικών σπουδών σε φυλακισμένους φοιτητές – ο ΜακΚίνλεϊ άρπαξε την ευκαιρία. Από τους 400 αιτούντες σε όλο το Ιλινόις, ήταν ένας από τους 40 ανθρώπους που έγιναν δεκτοί.

«Είναι εξαιρετικός, και το βλέπαμε αυτό», δήλωσε η Jennifer Lackey, η διευθύντρια του προγράμματος άνευ κόστους, το οποίο ιδρύθηκε το 2018 – την ίδια χρονιά που ο ΜακΚίνλεϊ υπέβαλε την αίτηση – και χρηματοδοτείται από επιχορηγήσεις, δωρεές και συνεισφορές.

Για να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα, οι υποψήφιοι φοιτητές γράφουν μια προσωπική δήλωση και στη συνέχεια μια επιλεγμένη ομάδα προχωρά σε συνεντεύξεις. Οι φοιτητές που γίνονται δεκτοί μεταφέρονται στην ίδια φυλακή, όπου παρακολουθούν κανονικά μαθήματα μέσα στις εγκαταστάσεις.

Ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με τους φοιτητές της Northwestern που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη και συνήθως αποφοιτούν σε περίπου τέσσερα χρόνια.

«Υπάρχουν τόσες πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες μέσα στους σωφρονιστικούς χώρους όπου δεν προσφέρονται ευκαιρίες ή δεν υπάρχει σχεδιασμός», δήλωσε η Lackey.

Ο ΜακΚίνλεϊ ήταν πανευτυχής που έγινε δεκτός στο πρόγραμμα. «Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», δήλωσε.

Το ένα βήμα μετά το άλλο

Το πρόγραμμα του έδωσε την ευκαιρία να αισθανθεί ότι είχε έναν σκοπό.

«Ήταν κάτι που άλλαξε τη ζωή μου και συνέβαλε στη μεταμόρφωση μου με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε.

Ο ΜακΚίνλεϊ – ο οποίος αποφοίτησε από το Σωφρονιστικό Κέντρο Stateville στο Crest Hill του Ιλλινόις – ειδικεύτηκε στις κοινωνικές επιστήμες και πέτυχε μέσο όρο βαθμολογίας 3,95. Οι καθηγητές του, οι οποίοι δίδασκαν μαθήματα μέσα στη φυλακή, παρατήρησαν την αποφασιστικότητά και τις ικανότητες του.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δει ποτέ στη ζωή μου ως καθηγητής κάποιον με ένα όραμα και απλά τον παρακολουθούσα να κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο για να φτάσει σε αυτό το σημείο – τόσο ξεκάθαρα, με τόσο εστιασμένο, σκόπιμο, ακούραστο, αδυσώπητο τρόπο», δήλωσε η Lackey, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

«Ήταν ένας αξιόλογος μαθητής όταν ήμουν καθηγήτρια του στο κολέγιο», δήλωσε η Sheila Bedi, καθηγήτρια νομικής στο Northwestern. «Ο Μπενάρντ ήταν βαθιά επικεντρωμένος στον στόχο του να γίνει δικηγόρος και να χρησιμοποιήσει τη νομική του κατάρτιση για να εξασφαλίσει τα πολιτικά δικαιώματα για τον εαυτό του και για άλλους ανθρώπους που ήταν φυλακισμένοι ή που υπέστησαν άλλες βλάβες ως αποτέλεσμα της υπερβολικής αστυνόμευσης και της μαζικής φυλάκισης».

Αποφυλακίστηκε μετά από σχεδόν 23 χρόνια

Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, ο ΜακΚίνλεϊ έκανε αίτηση για νομική σχολή και έγραψε το LSAT ενώ ήταν φυλακισμένος.

«Κάθε εκπαιδευτική ευκαιρία που είχα, την εκμεταλλεύτηκα πλήρως», δήλωσε ο ΜακΚίνλεϊ, η ιστορία του οποίου έχει καλυφθεί τόσο από τοπικούς όσο και από παγκόσμιους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. «Από την επομένη της ημέρας που διέπραξα εκείνη τη φρικτή πράξη, επικεντρώθηκα στο να βελτιωθώ»

Αποφοίτησε από το πρόγραμμα τον Νοέμβριο του 2023 και αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο, μετά από σχεδόν 23 χρόνια. Λόγω της καλής του συμπεριφοράς, ο ΜακΚίνλεϊ έλαβε άδεια εργασίας για να βγει από τη φυλακή περισσότερα από δύο χρόνια νωρίτερα.

«Η οικογένεια μου ήταν συνεχώς δίπλα μου για να με στηρίξει», είπε, σημειώνοντας ότι η μετάβαση του από τη φυλακή ήταν ομαλή.

Στις 15 Μαρτίου, ο ΜακΚίνλεϊ έλαβε την επιστολή αποδοχής του από τη Νομική Σχολή Northwestern Pritzker – ένα από τα κορυφαία νομικά προγράμματα στη χώρα. Είναι το πρώτο άτομο από το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στις Φυλακές που γίνεται δεκτός στη Νομική Σχολή.

*Με πληροφορίες από The Washington Post | Ο Μπενάρντ ΜακΚίνλεϊ μιλάει στην τελετή αποφοίτησης του εκπαιδευτικού προγράμματος των φυλακών Northwestern τον Δεκέμβριο του 2023. (Monika Wnuk/Northwestern Prison Education Program)

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024