Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο λόγος που η Ελλάδα βρίσκεται στo ντοκιμαντέρ «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου»

Ο λόγος που η Ελλάδα βρίσκεται στo ντοκιμαντέρ «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου»

Οι φυλακές των Διαβατών είναι η πρώτη ελληνική συμμετοχή στη σειρά ντοκιμαντέρ «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου».

Εάν έχετε παρακολουθήσει τη σειρά ντοκιμαντέρ «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου» στο Netflix, τότε σίγουρα θα αναρωτιέστε πώς μία ελληνική φυλακή λαμβάνει μία θέση στα επεισόδια του έκτου κύκλου της σειράς.

Και αυτό γιατί η σειρά επικεντρώνεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, με συμμορίτες, πληρωμένους εκτελεστές, βιαστές και κάθε λογής εγκληματίες. Πολλά επεισόδια αναδεικνύουν τη βία και τον τρόμο που επικρατεί μέσα σε αυτές τις φυλακές αλλά και την υποστελέχωσή τους. Συγκεκριμένα, σε μία περίπτωση (σ.σ Ονδούρα) οι σκληρότεροι κρατούμενοι λειτουργούν ως φύλακες.

Η Ελλάδα όμως, δεν βρίσκεται ανάμεσά τους λόγω των απάνθρωπων και σκληρών συνθηκών διαβίωσης. Οι φυλακές των Διαβατών επιλέχθηκαν περισσότερο λόγω της αύξησης του αριθμού των ατόμων που καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για συγκεκριμένο κακούργημα.

Το έγκλημα που εξετάζεται –σε αυτό επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου- είναι η διακίνηση προσφύγων και μεταναστών.

Επεισόδιο «Διακίνηση ανθρώπων»                      

Ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ, Ραφαέλ Ρόου, γνωρίζει καλά πώς είναι να ζεις μέσα στη φυλακή. Ο 54χρονος πλέον, παρουσιαστής πέρασε 12 χρόνια σε βρετανική φυλακή για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει και για το οποίο τελικά αθωώθηκε.

Σε κάθε επεισόδιο του ντοκιμαντέρ ο Ραφαέλ περνά μία εβδομάδα σε μία διαφορετική φυλακή ως κρατούμενος. Ξεκινάει ακριβώς όπως θα έμπαινε ένας κρατούμενος (με σωματικό έλεγχο και εξετάσεις), στη συνέχεια περνάει πέντε μέρες στο κελί με τους υπόλοιπους κρατούμενους και στο τέλος, συνομιλεί με τους φύλακες και τον διευθυντή της φυλακής.

Έτσι κάνει και στις φυλακές Διαβατών. Στο επεισόδιο θα δούμε διακινητές, με αλλαγμένα τα ονόματα, αλλά και έναν δολοφόνο να μιλούν για τον λόγο που διέπραξαν τα εγκλήματα, αν τα έχουν μετανιώσει αλλά και για τις ποινές  τους.

Το επεισόδιο επίσης,  εστιάζει στο κατά πόσο οι μεγάλες ποινές των 100 χρόνων που επιβλήθηκαν στους διακινητές –αν και μόνο τα 20 μπορούν να εκτίσουν, όπως λένε- μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Ο «Κώστας», ένας από τους διακινητές, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 109 χρόνια κάθειρξη μιλά στην κάμερα για τον τρόπο που διακινούνε τους πρόσφυγες από τον Έβρο μέσα σε φορτηγό.

Όταν όμως, ο παρουσιαστής τον ρωτά πόσο τον πλήρωναν οι πρόσφυγες, εκείνος διστάζει, γελά και μετά ζητά να κλείσουν την κάμερα ώστε να απαντήσει.

Τα highlight του επεισοδίου

Σουρεαλιστικό φάνηκε στον Ραφαέλ το γεγονός πως κάποια στιγμή του δόθηκε από τον συγκρατούμενό του ένα κομπρεσέρ.

Σε κάποια άλλη φυλακή θα σκεφτόταν, όπως λέει, πως ετοιμάζεται κάποια απόδραση. Εδώ όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο λόγος στην πραγματικότητα, είναι πως επειδή υπάρχει έλλειψη πόρων και το ζεστό νερό είχε χαλάσει, οι κρατούμενοι εργάζονται, επιδιορθώνοντας τις βλάβες, μειώνοντας έτσι την ποινή τους.

Ένα από τα καλύτερα σημεία του επεισοδίου όμως, είναι όταν ο Ραφαέλ επισκέπτεται την ειδική μονάδα αποτοξίνωσης που διαθέτει η φυλακή.

Εκεί αναδεικνύεται η σπουδαία δουλειά που γίνεται από τους ανθρώπους που βοηθούν αλλά και από τους ίδιους τους κρατούμενους να αποτοξινωθούν, με στόχο όπως λένε, να μην «ξανακυλήσουν» μόλις βγουν.

Στη μονάδα βρίσκονται 13 άτομα, αν και μπορεί να χωρέσει 84, λόγω της έλλειψης πόρων.

Το πρόγραμμα είναι τόσο σημαντικό καθώς όπως χαρακτηριστικά θα πει ο Ραφαέλ «τους προσφέρει τα εργαλεία και την ικανότητα να αλλάξουν τη ζωή τους και όταν την αλλάξουν, τότε θα αλλάξει και η ζωή ενός ενδεχόμενου θύματος».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024