Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία της γάτας

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία της γάτας

Το ασβέστιο είναι βασικό για τη λειτουργία του οργανισμού μας και δομικό υλικό του σκελετού. Εξίσου σημαντικό είναι και για τη γάτα

Και η γάτα έχει ανάγκη από ασβέστιο, ακόμη κι εάν το μενού της περιλαμβάνει ωμό ή μαγειρευτό φαγητό. Μάλιστα, είναι από τα πιο βασικά συστατικά στη διατροφή της.

Μας το διαβεβαιώνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου: «Η γάτα χρειάζεται ασβέστιο, ακόμη και αν τρέφεται με σπιτικό φαγητό. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά στη διατροφή της. Είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Παράλληλα, βοηθά στην πήξη του αίματος, υποστηρίζει τις μυϊκές συσπάσεις -σκεφτείτε ότι η καρδιά είναι ένας μυς- και τη μετάδοση των νευρικών παλμών».

Άκρως απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο του θηλασμού

Τονίζει ότι το ασβέστιο είναι ακόμη περισσότερο απαραίτητο για τις γάτες που εγκυμονούν, αλλά και κατά το χρονικό διάστημα που θηλάζουν τα γατάκια τους. Τα νεογέννητα χρειάζονται επιπλέον ασβέστιο και φώσφορο για τη σωστή ανάπτυξη των οστών τους. Αντίθετα, η μαμά γάτα το χρειάζεται για να παράγει γάλα όταν γεννηθούν.

Επιπλέον, αν σημειωθεί ξαφνική πτώση του ασβεστίου στο αίμα, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί εκλαμψία στις γάτες που θηλάζουν. Είναι μία διατάραξη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Πού «χτυπά» τη γάτα η έλλειψη ασβεστίου

Στην περίπτωση που η γάτα τρέφεται με ωμή τροφή και περιλαμβάνει κόκκαλα, είτε θρυμματισμένα είτε ολόκληρα, δεν χρειάζεται, όπως λέει η ειδικός, να της δώσουμε παραπάνω ασβέστιο.

Αν δεν προσθέσουμε ασβέστιο στη διατροφή της γάτας, η απουσία του θα επηρεάσει την ανάπτυξη της, θα προκαλέσει πρόβλημα στα δόντια της και τα οστά

Το παραπάνω ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει στη γάτα δυσκοιλιότητα εμετό, στομαχικές διαταραχές και πυρετό

Εάν, όμως, τρώει μαγειρεμένο ή ωμό φαγητό στο οποίο απουσιάζουν τα κόκκαλα, θα πρέπει να επιλέξουμε μια πηγή ασβεστίου. Όσο γίνεται πιο φυσική και κοντά στις διατροφικές της ανάγκες.

Επίσης, η κα Παλαιολογοπούλου τονίζει ότι δεν δίνουμε ποτέ μαγειρεμένα κόκκαλα στη γάτα μας, αλλά μόνο ωμά.

Και προειδοποιεί ότι αν δεν προσθέσουμε ασβέστιο στη διατροφή της, η απουσία του θα επηρεάσει την ανάπτυξη της, θα προκαλέσει πρόβλημα στα δόντια της και τα οστά.

Επίσης, θα μειωθεί η όρεξη της και μπορεί να παρατηρήσουμε πρόβλημα στην κίνηση, να έχει σπασμούς, ακόμη και ραγίσματα στα κόκκαλα της.

Ποιες είναι οι σημαντικές πηγές ασβεστίου

● Οστεάλευρο – calcium hydroxyapatite

Είναι θρυμματισμένα κόκκαλα, όπως εξηγεί η κα Παλαιολογοπούλου, και το βρίσκουμε συνήθως σε συμπλήρωμα. Θέλει προσοχή με την ποιότητα, καθώς μπορεί κάποια από αυτά να περιέχουν βαρέα μέταλλα, επειδή προέρχονται από ζώα μεγαλύτερης ηλικίας. Επιλέξτε συμπλήρωμα που προορίζεται για ανθρώπους – θα το βρείτε κυρίως on-line από το εξωτερικό. Προσοχή, μην το μπερδέψετε με το οστεάλευρο που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των φυτών. Αυτά τα προϊόντα δεν προορίζονται για κατανάλωση, και μπορεί να περιέχουν τοξικά λιπάσματα.

● Calcium carbonate

Είναι η πιο κοινή μορφή ασβεστίου στη φύση και τη βρίσκουμε στους κοραλλιογενείς ύφαλους, στο κέλυφος όστρακου, στο τσόφλι αυγού. Ειδικά το τσόφλι αυγού, όπως επισημαίνει η ειδικός, είναι ένα εύκολο συστατικό που μπορούμε να θρυμματίσουμε και να προσθέσουμε στο φαγητό της γάτας. Στα θετικά του έχει ότι δεν έχει μυρωδιά, ή γεύση.

Επίσης, έχει χαμηλό ποσοστό σε βαρέα μέταλλα. Και είναι χαμηλό σε φώσφορο κι έτσι μπορεί να ισορροπήσει καλύτερα μια διατροφή με κρέας, η οποία είναι χαμηλή σε ασβέστιο και υψηλή σε φώσφορο.

Πρέπει να αποφεύγετε συμπληρώματα που έχουν μαζί βιταμίνη D, καθώς η επιπλέον ποσότητα είναι τοξική για τα ζώα

Το ασβέστιο θα πρέπει πάντα να ισορροπείται με τα επίπεδα φωσφόρου της διατροφής της γάτας. Ιδανικά σε μια αναλογία 1,2 ασβέστιο προς 1 φώσφορο. Δηλαδή, για κάθε ένα μέρος φωσφόρου να υπάρχουν 1,2 μέρη ασβεστίου.

Επιλέξτε τσόφλι βιολογικού αυγού, καθαρίστε και σκουπίστε το καλά, και ψήστε το για περίπου 10 λεπτά στους 150 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια θρυμματίστε το τσόφλι σε ένα γουδί, ώστε να φτιάξετε τη δική σας σκόνη από τσόφλι αυγού. Ένα τσόφλι μπορεί να μας δώσει έως και 800 mg ασβεστίου. Διατηρήστε το σε ένα σκιερό, δροσερό μέρος, μακριά από υγρασία. Και βάλτε το σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι.

● Calcium citrate, Calcium gluconate, Calcium lactate

Τα συναντάμε σε συνθετική μορφή ως συμπληρώματα, και επειδή μπορεί να έχουν περίεργη γεύση η γάτα μας να δυσκολευτεί να τα καταπιεί.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό της γάτας -από ό,τι τα κόκκαλα-. Άρα, για αυτόν τον λόγο, να πρέπει να τα επιλέξουμε.

Τι χρειάζεται να προσέξετε με το ασβέστιο

Θα πρέπει να αποφεύγετε συμπληρώματα που έχουν μαζί βιταμίνη D, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, καθώς η επιπλέον ποσότητα είναι τοξική για τα ζώα.

Παράλληλα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ως προς την ποσότητα. Το παραπάνω ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σας δυσκοιλιότητα εμετό, στομαχικές διαταραχές και πυρετό.

Επιπλέον, θα κουράσει τα νεφρά και θα οδηγήσει σε αυξημένη δίψα. Κατά συνέπεια, θα έχει περισσότερα ούρα.

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου, επισημαίνει: «Μια φυσική διατροφή είναι σαφώς καλύτερη από τη συνθετική και την επεξεργασμένη. Γι΄ αυτό προσπαθούμε τα συστατικά της να αποτελούνται μόνον από φυσικές πηγές. Όσο μπορείτε, προτιμήστε φυσικές πηγές ασβεστίου – για παράδειγμα, το βιολογικό τσόφλι αυγού, το οποίο, μάλιστα, περιέχει μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, θείο, χαλκό και βόριο».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

* Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας.

Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

1. MS Hand DVM, PhD, CD Thatcher, DVM, MS, PhD, RL Remillard, PhD, DVM and P Roudebush, DVM, Small Animal Clinical Nutrition, 4th ed. Walsworth Publishing Company, 2000

2. https://feline-nutrition.org/

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024